*Nettavisen* Nyheter.

Straffedomstol gransker overgrep i Mali

Amsterdam (NTB-Reuters-AFP): Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har satt i gang formell gransking av mistanker om krigsforbrytelser i Mali. Mistanken rettes mot flere væpnede grupper nord i det vestafrikanske landet.

ICCs sjefaktor Fatou Bensouda kunngjorde onsdag at hun har gitt ordre om granskningen. Hun framholdt at en foreløpig rapport om grove overgrep i Mali tyder på at parter i konflikten har gjort seg skyldige i grove brudd på folkeretten.

- Ulike væpnede grupper anklages for å ha begått ekstremt brutale handlinger, som har skapt kaos og påført befolkningen store lidelser. Jeg har kommet til at enkelte av disse brutale og ødeleggende handlingene kan være krigsforbrytelser, het det i kunngjøringen fra Bensouda.

Ytterliggående islamister benyttet seg i mars i fjor av et statskupp i hovedstaden Bamako og et separatistisk opprør nord i landet til å ta kontroll over halvparten av landet. Mange mennesker er blitt drept eller skadd og andre drevet på flukt.

Til nå er omtrent 144.500 flyktninger kommet fram til nabolandene Algerie, Burkina Faso, Mauritania og Niger. Samtidig regner hjelpeorganisasjoner at det fins rundt 230.000 intern fordrevne i Mali. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.