*Nettavisen* Nyheter.

Straffer Frps vilje til avmakt

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)

Fremskrittspartiets vilje til avmakt har gitt velgerne avsmak.

21.12.09 15:38

At Høyre nå har gått forbi Fremskrittspartiet på flere meningsmålinger, bør være et tankekors for Frp-ledelsen. Mange velgere vendte partiet ryggen allerede i valginnspurten, og den sannsynlige årsaken er at Frp og Siv Jensen ble oppfattet som et hinder for en borgerlig regjering.

Som kjent tapte de rødgrønne valget, men vant regjeringsmakten på valgsystemet. Frps medvind stanset mot slutten, og Venstre ble straffet for partileder Lars Sponheims uforsonlige linje mot en borgerlig regjering med Fremskrittspartiet.

Når statsminister Jens Stoltenberg i morgen gjør opp status, så kan han triumfere fordi Arbeiderpartiet alltid har vist vilje til makt. Partiet og Stoltenberg forsto at evnen til makt gikk gjennom et historisk samarbeid med SV og Senterpartiet. Resultatet kan bli åtte års flertallsstyre og høstens valgresultat for Ap er det beste siden stortingsvalget i 1993.

Fremskrittspartiet har lært å bygge en partiorganisasjon, men partiet har ennå ikke lært seg å vinne et flertall med andre gjennom kompromisser og samarbeid. Partiet henfaller lett til en rolle som en motarbeidet martyr som er misforstått av alle. Slikt blir det ikke styringsdyktig flertall av.

Paradoksalt er Fremskrittspartiet fortsatt i avmaktens dal til tross for at partiets politikk er mer spiselig for de andre enn tidligere. Et eksempel er innvandringspolitikken hvor det ikke lenger er en avgrunn mellom Frp og de andre partiene.

Allerede i høst valg ønsket et flertall av velgerne en annen regjering. Milliardkuttene finansminister Sigbjørn Johnsen har varslet vil tære hardt på de rødgrønne de tre og et halvt årene som gjenstår til neste valg. Lærdommen fra 2009 er at velgerne straffer dem som ikke er villige til å inngå kompromisser for å skape et regjeringsflertall.

Både Frp og Venstre vil bortforklare en slik analyse, men det gjenstår som et faktum at Høyre og Erna Solberg gjorde et overraskende bra valg - og det etter at Høyre klarest av de borgerlige partiene hadde vilje til å samarbeide med alle for å skaffe landet en ny regjering.

Medgangen har fortsatt i høst, mens Frp stamper i motvind. Det tyder på at de blå og mørkeblå velgerne belønner vilje til makt.

Klikk på bildet for å forstørre.

NORGES MEST OMTALTE FISKETUR: Litt fiske og mye politikk? Hvem er overrasket over det? Foto: Geir Salvesen

Spørsmålet er hva de lyseblå velgerne gjør. Venstre gjorde et katastrofevalg etter at Lars Sponheim satte bommen ned for Venstre-støtte til en borgerlig regjering med Fremskrittspartiet. Nå er Sponheim ute og Venstre over sperregrensen på et snitt av meningsmålingene.

Her ser du alle meningsmålingene:TV 2s partibarometer

Riktignok er det politiske skillelinjer mellom Venstre og Fremskrittspartiet, men det er det sannelig også mellom Senterpartiet, SV - og Rødt, for den saks skyld.

Lite tyder i hvert fall på at Venstres linje som nei-parti var særlig vellykket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.