RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Straffer millionærene

Sist oppdatert:
Strammer inn skatten for de aller rikeste.
Rundt 80.000 nordmenn tjener mer enn én million kroner i Norge. Nå må de betale mer skatt.

For mens de fleste grupper får uendret eller lavere skatt, får de med høye inntekter og formuer økt skatt. De med en bruttoinntekt på mer enn en million kroner får økt skatt. Den største skjerpelsen kommer for de med ove tre millioner kroner i inntekt. I tillegg fjernes aksjerabatten i formuesskatten. Det klinger godt i ørene til Anders Folkestad, leder i fagforbundet Unio.

- Jeg synes det virker som om de er på riktig kurs. Rent generelt vil denne gruppen ha bedre skatteevne enn de i nedre og midlere inntektssjikt, sier han til NA24.

LES ALT: Her er budsjettet

Færre betaler toppskatt

Samtidig som formuesskatten skjerpes for de med aksjer, økes innslagspunktet for toppskatten. Både den kommunale og statlige formuesskatten starter når ved 350.000 kroner fra 220.000 kroner. Dette er en økning på 59,1 prosent. Samtidig holdes satsen uendret på 0,7 prosent for den kommunale formuesskatten og 0,2 prosent for den statlige.

Selv om det kommer skjerpelser for de med høye inntekter og aksjeformuer, vil i alt 180.000 færre betale formueskatt på grunn av at innslagspunkten for toppskatten økes.

- Renten øker og de som må betale mest er de forgjeldede og arbeidere i konkurranseutsatte næringer, mener Dørum.

Fordelingsprofilen bedret

I budsjettet skriver regjeringen at de ønsker økt likebehandling av ulike formuesobjekter. Det er derfor rabatten ved formuesverdsettelse av aksjer, aksjefond og grunnfondsbevis fjernes. Dette medfører økt skattemessig likebehandling av aksjer og bankinnskudd.

- Regjeringen har skapt rom for å styrke velferdsordningene og fellesgodene. Samtidig er fordelingsprofilen i skattesystemet bedret som følge av innføring av utbytteskatt, økt minstefradrag og gjennom mer rettferdig og høyere formueskatt.

- Dårlige nyheter

Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen mener fjerningen av aksjerabatten i formuesskatten er svært negativt og gir et galt signal.

- Folk burde blitt oppfordret til å spare, det er ikke tilfellet nå, Stordrange til NA24.

Han får støtte fra John Petter Tollefsen i stiftelsen AksjeNorge, som ikke synes årets budsjett er lysting lesing.

- Regjeringen plasserer Norge alene på aksjeskattetoppen i verden. Dette er en helt annen retning enn det som er tendensen innenfor EU og OECD, sier han og leggger til at det bidrar til å svekke stimulansen for å sapre langsiktig i egen pensjon.

LES OGSÅ: Alt om statsbudsjettet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere