VG Nett meldte tirsdag kveld at den siste mistenkte Nokas-raneren Josuf Hani, som tirsdag meldte seg for politiet i Stavanger, kan få solid strafferabatt.

– Vi har diskutert de tingene veldig mye, men det er litt for tidlig å si noe mer om hva det vil innebære, sa Hanis advokat Abdelilah Saeme til VG Nett.

Politiet bekrefter også at strafferabatt har vært diskutert.

Frp reagerer
Dette får Frps Jan Arild Ellingsen til å reagere kraftig.

– Dersom det blir gitt strafferabatt for Jusuf Hani vil det være et hån mot alle ofrene i NOKAS-saken, sier Ellingsen.

– Det vil være et så grovt overtramp at jeg krever at justisministeren avklarer om dette er noe den rødgrønne regjeringen støtter, sier Ellingsen.

Overga seg etter lange forhandlinger
Hani skal ha overgitt seg til norsk politi etter lang tids samtaler. Ifølge politiet har de hele tiden visst hvor han har befunnet seg, men at en pågripelse ikke har vært enkelt å få til.

– Vi har blant annet vurdert å få han utlevert og pågrepet i Makedonia, eller vente til han dro til et tredjeland og fått han utlevert der, fortalte politiinspektør Bjørn Andersen på pressekonferansen tirsdag ettermiddag.

En avtale kan derfor ha vært eneste mulighet for politiet.

For strafferabatt, men ikke så sent i etterforskningen
– For Frp er dette uaktuelt å gi personer som melder seg etter en lang etterforskning strafferabatt. Da har han ikke samarbeidet, men forsøkt å hindre oppklaring.

– Vi kan ikke ha det slik at siktede personer forsøker å shoppe fordeler ved å forhandle fram lavere straff så sent i prosessen, understreker Ellingsen.