Gå til sidens hovedinnhold

Straffet for å være liten

Forslag til nytt kriteriesystem er ille for oss, sier bydelsutvalgsleder Carl Oscar Pedersen (H).

ULLERN: Byrådet har lagt frem et forslag til nytt kriteriesystem, som innebærer at Bydel Ullern får 7,5 millioner kroner mindre å rutte med i 2009.
Kriteriesystemet tar for seg demografiske og sosioøkonomiske forhold i bydelene og legger dette til grunn for fordelingen av de økonomiske rammene for bydelene.

Lavest kostøre

Det er godt med forenkling av de objektive kriteriene, men her blir det et resultat for de små bydelene som ikke er tiltenkt. Resultatet blir at vi blir straffet for å være en liten bydel. Det er verdt å merke seg at Bydel Ullern fra før er bydelen med lavest kostøre per hode i hele Oslo, sier Pedersen.

Ille ute

Det er flere forhold i det foreslåtte kriteriesystemet som rammer bydelen.

For det første har den grunnleggende basiskompensasjonen som tilfaller de minste bydelene, falt bort. For Bydel Ullerns vedkommende betyr dette et bortfall på to millioner kroner. Den største delen er likevel konsekvensene av vektingen av innbyggernes eldste når det gjelder pleie og omsorg. Resultatet blir at vi som har flest eldre får mindre penger til blant annet institusjonsplasser. Det utgjør i dag mer enn halvparten av bydelens budsjett. Vi har heller ikke lenger muligheten til å påvirke prisene på sykehjemsplasser etter at sektoren ble sentralisert. Slik det ser ut nå er vi ille ute, hvor vi eventuelt vil få 4,6 millioner kroner mindre enn i dag. I tillegg kommer to millioner kroner i redusert sosialhjelp, sier Pedersen.

Tverrpolitisk enighet

Da bydelsutvalgets AU fikk se forslaget ba de umiddelbart om en deputasjon til bystyrets finanskomité.

Vi traff en lydhør forsamling som lyttet nøye til våre argumenter. Det er tverrpolitisk enighet om at vi skal jobbe dette inn mot våre respektive partifeller i bystyret. Dessuten setter vi vår lit til Berit Jensen (Frp) som både er representant i vårt bydelsutvalg og sitter i finanskomiteen i rådhuset, sier Pedersen.

Ulike utslag

Han er forundret over at det foreslåtte kriteriesystemet kan få så ulike utslag.

For Bydel Vestre Aker sin del vil det bety at de får 20 millioner mer å rutte med, mens Bydel Frogner får mer enn 15 millioner. Da må man jo spørre seg om hvorfor Bydel Ullern får 7,5 millioner mindre. Vår bydel har nådd grensen for hva man kan spare inn på. Nå er det opp til bystyret å rette opp denne skjevheten, sier Pedersen.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn