RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Strammer inn reglene for våpeneksport

Oslo (NTB): Regjeringen strammer inn reglene for norsk våpensalg, går det fram av den årlige meldingen til Stortinget om eksport av forsvarsmateriell.

Formålet er å hindre eksport til undertrykkende regimer og styrke kontrollen med de land Norge selger våpen til. I samarbeid med det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI er det utarbeidet en sjekkliste som skal brukes for å sikre mer systematiske vurderinger knyttet til respekt for menneskerettigheter og internasjonal humanitær rett.

- Vi er meget fornøyd med de endringene som er gjort. SV har jobbet for at regelverket for norsk våpeneksport må strammes inn, og vi fikk gjennomslag for en mer offensiv politikk i regjeringsforhandlingene i 2009, sier Snorre Valen (SV), andre nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

- Norge har allerede et strengt regelverk, men utfordringen har vært hvordan vi skal sikre at ikke eksporten havner hos undertrykkende regimer. Vi ønsker strengere praktisering av reglene, og det legges det opp til nå. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere