RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Strammer Statoil-grepet

Sist oppdatert:
- Vi skal nasjonalisere alt, absolutt alt, sier Chavez.
Tidligere i uken ble det signalisert fra Venezuelas finansminister at landet vil nasjonalisere alt innen elektrisitetssektoren, og at landet ville ta kontroll over et amerikanskeid selskap. Men nå går Chavez enda lengre.

Hugo Chavez ønsker å sette fart i planen om å få innført sosialisme, i sin nye seksårsperiode, i landet og skal med det i bakhodet ha bestemt seg om å ta full kontroll over landets kraft.

- Vi har bestemt oss for å nasjonalisere hele Venezuelas energi og elektrisitetssektor, alt av det, absolutt alt, sier Chavez, ifølge Marketwatch.

Det har tidligere vært trodd, i hvert fall håpet på, at dette ikke gjelder for de utenlandske selskapenes, som Statoil, som har investeringer i nasjonens oljefelt. Men det kan nå vise se at disse prosjektene også blir nasjonalisert.

For, ifølge Marketwatch, proklamerte Chavez at Venezuela nærmer seg klare til å ta kontroll over oljeprosjekter drevet av utenlandske selskaper i Orinoco-beltet. Det er her Statoil har store investeringer. Foruten Statoil har giganter som Chevron, Conoco Phillips, Exxon Mobil og BP interesser her. Mulighetene til å få fortsette som minoritetsaktører skal allikevel fortsatt være tilstede.

- Dersom noen ønsker å være igjen som vår partner, er døren åpen, men om han ikke vil bli værende som en minoritetspartner så gi meg feltet og farvel, sier Chavez.

Seks milliarder investert
Statoil har investert over seks milliarder kroner i Venezuela, ifølge årsrapporter, blant annet i dette oljefeltetet. Sincor er et viktig prosjekt for Statoil, ikke minst fordi alle investeringene er gjort.

Gjennom selskapet Sincor er Statoil deleier med 15 prosent i virksomhet i Orinoco-feltet. I tillegg til dette driver Statoil omfattende letevirksomhet utenfor kysten av Venezuela, og rett før jul ble det påvist tørrgass. Statoil skal bore ytterligere to brønner i de områdene, letingen pågår nå.

Ifølge at anslag kan Statoil tape 15 milliarder dersom virksomheten blir nasjonalisert.

Tar kontroll
Finansminister Rodrigo Cabezas sa torsdag at landets største elektrisitetsselskap, Electricidad de Caracas, EDC, skal bli nasjonalisert. Største eier i dette elektrisitetsselskapet er det amerikanske selskapet Arlington, som sikret seg kontroll med et fiendtlig oppkjøp på 1,6 milliarder dollar i 2000.

Når Chavez snakket på mandag nevnte han ingen spesielle selskaper, men Cabezas sa i dag at ingen kraftselskaper vil spares fra nasjonaliseringen. Noe som betyr at staten vil ta kontroll over EDC.

Oljeavhengigheten kan øke
Venezuela er en av OPEC-grunnleggerne og verdens femte største oljeeksportør.

Chavez planer kan fort resultere i færre investeringer i en økonomi som, grunnet høy oljepris, har steget med ti prosent de tre siste årene. Planen kan også føre til at landets økonomi kan bli enda mer oljeavhengig enn hva som er tilfellet i dag.

Mot OPEC-kutt
Irans Mahmoud Ahmadinejad er for tiden på rundreise i de sosialistiske landene i Latin-Amerika. Her møtte han Venezuelas omstridte leder Hugo Chavez, og sammen sa de at de ønsker å kutte OPECs oljeproduksjon, ifølge BBC.

Chavez, som støtter Irans atomprogram, mener at verdensmarkedene er overfylte med olje, og at OPEC må ta grep for å hindre oljeprisfallet.

Godt likt
Blant Venezuelas befolkning har imidlertid Chavez høy status. Store deler av befolkningen mener at Chavez er den beste presidenten landet noen gang har hatt, og statistikk viser at hans regjering har bygget flere broer, veier, sykehus, klinikker, universiteter, skoler, motorveier og hus enn noen annen tidligere administrasjon.

Ved forrige valg fikk Hugo Chavez 63 prosent av stemmene som er den høyeste prosentandelen noensinne ved et venezuelansk presidentvalg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere