*Nettavisen* Nyheter.

Strandet hval er ny attraksjon

Foto: Benny F. Nielsen/AP

Hvalen tok seg en svømmetur inn til Jyllands strender. Der ble den sittende fast.

18.06.10 12:03

Danmark er blitt en attraksjon rikere. En strandet finnhval kjemper for livet på Jyllands østkyst. Dødskampen tiltrekker seg tusenvis av tilskuere, melder danske medier.

- Fortsatt i live
I Vejlefjorden, en liten kjøretur fra kjente danske turistattraksjoner som Legoland og løveparken, svømte den 15 meter lang finnhvalen onsdag på grunn og ble sittende fast. Fredag morgen er den fortsatt i live, skriver Berlingske Tidende på nett.

- Jeg var der ute klokka seks i morges, og det ser ikke ut til å være noen endringer i hvalens tilstand, sier viltkonsulent Peter Bjerremand til avisa.

Kan se den på nært hold
Fra fjordbredden i sør er det bare 50 meter ut til hvalen, og her kan interesserte tilskuere følge hvalens dødskamp på nært hold, og det er det mange som har gjort. Torsdag kom det tusenvis av tilskuere for å se hvalen.

- Ikke mulig å trekke den løs
Ekspertene levner ikke hvalen store sjanser for å overleve. Onsdag tok brannvesenet seg ut til hvalen med båt i et forsøk på å få den til å kjempe seg fri, men det lyktes ikke.

Publikum spør seg hvorfor ikke myndighetene kan gjøre mer for å hjelpe den løs, men hvaleksperter sier en slik operasjon fort vil gjøre mer skade enn gavn.

- Vi snakker om en hval som veier 30 tonn, påpeker marinbiolog Carl Christian Kinze overfor dansk TV 2. Han sier man vil påføre hvalen mye smerte og ødelegge livsviktige organer dersom man forsøker å trekke den løs.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.