Gå til sidens hovedinnhold

Strandet hval kan eksplodere

Det stinkende hval-liket som har strandet i Korsneset kan gå i luften dersom det stikkes hull på det.

(iBergen.no) Etat for akutt forurensing i Bergen kommune har nå avsluttet jakten på det halvråtne beistet.

- Bergen brannvesen har nå avblåst søket etter hvalen ved Korsneset. Sjøsprøytebåten til brannvesenet har søkt etter den uten hell. Mest sannsynlig har hvalen sunket i sjøen. En annen teori kan være at den er drevet av gårde med strømmer i fjorden, skriver kulturbyrådets informasjonsrådgiver Ola Henning Målsnes i en pressemelding.

Kunne sprekke
Siden rapportene kom inn tirsdag ettermiddage har kommunen jobbet på spreng for å finne en løsning på hvordan liket kan slepes ut på dypt vann og synkes, uten at det eksploderer.

For med litt uflaks, kan behandlingen av kadaveret bli for voldsomt og kroppen sprekke.

- Det er gjerne slik at når dyr dør, går det gass i dem, og det kan gjøre at magesystemet sprekker, sier Tore Haug ved Havforskningsinstituttet til iBergen.no.

Det er derfor all grunn for de kommunale ryddemannskapene å ta det forsiktig. Stikkes det for mye i hval-liket, kan det sprenge og innvollene kan spres rundt på svabergene i nærheten.

- Gigantfjert
- Ja, for dem som står like ved han det bli ubehagelig. Men en slik eksplosjon er ikke farlig, jeg vil betegne det som en gigantfjert, sier Haug.

Den ti meter lange forråtnede hvalen ble funnet tirsdag ettermiddag i Korsneset ved Os utenfor Bergen. Trolig er det snakk om en grindhval som har ligget død i vannet en stund, for deretter å flyte mot land. En enorm stank fra liket skal ha fylt nærområdet, og sammen med faren for kollisjoner med småbåter, har det vært den viktigste årsaken for å få fjernet kadaveret.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger