RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Strateg nervøs for Oslo Børs

Sist oppdatert:
Alfred Bergs aksjestrateg Kim Evjenth mener en del aksjer på Oslo Børs har gått vel mye og mener en bør bli lett på foten i det norske markedet. Men det ingen grunn til panikk. Les om strategens markedssyn og aksjetips her
Vel hjemme fra ferie har Alfred Bergs aksjestrateg Kim Evjenth fått tid til å studere aksjemarkedets utvikling. I motsetning til flere høyt profilerte strateger og eksperter har Evjenth ikke evnet å bli særlig negativ til aksjemarkedet i vår.

Mens markedet har falt tilbake i kortere perioder har han stemplet det som gode kjøpsanledninger, mens når markedet har steget har han oppfordret til å sitte i ro med de aksjene en har.

Blant annet har også Evjenth trukket frem Storebrand som en god kjøpskandidat, og truffet meget godt. Aksjen har steget over 16 prosent den siste måneden og nesten seks prosent siste tre måneder. I den samme perioden har en oljehet Oslo Børs steget henholdsvis 5,8 prosent og 16 prosent.

- Ser bra ut

- Aksjemarkedet har steget mye av de riktige grunnene, sier Evjent om oppgangen i aksjemarkedet globalt den siste tiden, og i Norge. Han trekker frem at forventningene til selskapenes fremtidige resultater trekker oppover, noe som gjør at det skapes et godt fundament for videre oppgang.

En rekke av selskapene som har kommet med tall for andre kvartal har også levert sterkt, deriblant det svenske industriselskapet Atlas Copco.

- Vi ser også at en del ledende indikatorer og forventningsindikatorer som kommer bra inn, sier Evnjenth og peker blant annet på den tyske forventningsindikatoren ZEW, som kom inn langt bedre enn ventet tirsdag.

Signaler om at selskapene både i Europa og USA begynner å låne penger, etterspørre kapital, er også lovende mener Evjenth som peker på klare tegn til at utlånsviljen, og viljen til å låne penger enten for å investere eller geare opp balansen for å betale penger til aksjonærene er tilstede.

- I tillegg til disse faktorene er det også et sterkt oppkjøpsmodus, sier Evjenth som mener at bakteppet for aksjemarkedet fortsatt ser bra ut.

Energy dotcom

Men selv om aksjemarkedet både ute og til dels her hjemme ikke er begynt å bli overopphetet finner Evjenth grunner til å tenke seg litt om.

- I Norge bærer det litt preg av Energy DotCom. Norge er nok det markedet som har de største overopphetingstendensene. Man skal være tøff for å se oljeprisen øke like mye fremover, sier Evjenth som lar det skinne gjennom at gevinster kanskje er overmodne i en del av de mindre oljerelaterte aksjene.

Europa billig
Evjenth mener at Europas aksjemarked ser relativt billig ut, tatt i betraktning at makrosiden begynner å bedre seg betydelig.

- Det ser litt mer positivt ut i Tyskland, der valget kan gi ny optimisme, sier Evjenth som også ser at det lave rentenivået er en god hjelp for aksjer, samt at selskapene får en positiv effekt av den svake euroen.

- Det amerikanske markedet ser for så vidt bra ut, men de har fått dollaren midt i trynet noe som kan skade inntjeningen, sier Evjenth til iMarkedet.no.

- Det er vanskelig å ikke være positiv. Man betaler lite for aksjer, og det er fortsatt mye penger som skal inn i markedet, fortsetter strategen som mener at man ikke skal se seg blind på de lave obligasjonsrentene.

Lave obligasjonsrenter har blitt brukt som argument for at aktiviteten i verdensøkonomien er på vei ned, men det mener Evjenth blir helt galt.

- Det er mange som har spunnet en myte om at obligasjonsmarkedet er en god indikator på den økonomiske utviklingen, sier Evjenth til iMarkedet.no og trekker frem forrige gang obligasjonrentene var helt på bunn.

Det var for to år siden, like før verdensøkonomien anført av USA trakk kraftig opp.

- De lave obligasjonene gjenspeiler lave inflasjonsforventninger, sier Evjenth til iMarkedet.no.

To kjøpskandidater

Evjenth mener at både Norsk Hydro og Statoil er greie kandidater for kjøp, og mener at dersom man skal kjøpe aksjer bør de ha god kvalitet. Og dersom oljeprisen holder seg så kan begge de norske energi-tungvekterne være gode å ha i porteføljen av norske aksjer.

- Storebrand har også gått mye, men det er fortsatt ikke spesielt dyrt, sier Evjenth som tror aksjen har mer å gå på selv om den har vært drevet av spekulasjoner.

- Men Komplett tror jeg kan være en morsom aksje å sitte på fremover, sier Evjenth til iMarkedet.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere