RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Støre: - Ikke rettskraftig

Foto: Vatn, Vegar K. (Scanpix)
Sist oppdatert:
- Det kan bli flere runder i retten, sier utenriksminister Jonas G. Støre.

OSLO/UD (Nettavisen): Joshua French (27) og Tjostolv Moland (28) ble tirsdag dømt til døden for drap og spionasje.

De ble også dømt til å betale en symbolsk dollar per innbygger i Kongo, omtrent 60 millioner dollar - eller cirka 350 millioner kroner, hvilket ble møtt med stående applaus.

Utenriksminister Jonas G. Støre møtte pressen klokken 14.15 og kommenterte dommen.

- De har sikkerhetsansvaret

- Denne dommen er ikke rettskraftig. Det foreligger ankemuligheter, og vi kan ha både en og to rettsrunder igjen. Vi må legge til grunn prinisippet om at man er uskyldig inntil en rettskraftig dom foreligger, sa Støre, som understreket at han ikke tar stilling til skyldspørsmålet. Moland og French har fem dager på seg til å anke dommen.

Mens rettsprosessen går sin gang er Støre opptatt av sikkerheten til de to nordmennene:

- Vi kommer til å holde de kongolesiske myndighetene ansvarlig for sikkerheten til de to. Det har vi formidlet tidligere, og det vil vi gjenta, understreket Støre.

- Norge er ikke part
Moland og French ble også kjent skyldig i spionasje for den norske regjering. Støre har avvist dette tidligere og gjentok det på pressekonferansen tirsdag:

- Det tar vi sterk avstand fra. Dette er personer som ikke har handlet på vegne av Norge og som ikke har noen tilknytning til norske myndigheter, sa han.

Støre avviste også at myndighetene i Kongo kan fremme noe som helst erstatningskrav overfor Norge i denne saken:

- Vi avviser fullstendig at Norge er part i saken, og vi har ikke noe erstatningsansvar, sa Støre.

Protesterer mot dødsdom
Støre karakteriserte saken og dommen tirsdag som svært alvorlig. Han gjentok det han har sagt tidligere om at Norge er motstander av dødsstraff uansett og sa at dette synet vil bli formidlet igjen, blant annet til Kongos ambassade i Stockholm, via Norges sendemenn i landet og til EUs formannskap i Sverige.

- Vi vil ta alle virkemidler i bruk for at å hindre at nordmenn blir henrettet, sa han.

På spørsmål om det er aktuelt for Norge å be om soning for de to her i landet, avviste Støre å svare og viste igjen til at man er midt inne i en rettsprosess. Han pekte på at det ikke er gjennomført henrettelser i Kongo på flere år.

- Lett å se kontraster
Støre fikk også spørsmål om sitt syn på rettssaken i Kongo og understreket at norske myndigheter her må trå varsomt slik at man ikke skaper ytterligere vansker for de to nordmennene.

- Jeg vil ikke kommentere rettssaken, men det er lett å se kontraster til hvordan det er her hjemme. Men vi må vise en formell respekt for rettssystemet i landet, sa Støre.

- I denne saken kreves en nennsom opptreden fra norske myndigheter fordi det er en rettssak som gjennomføres i et klima med mye mistenksomhet. Vi skal forsøke å opptre på en måte som er gjennomtenkt og ikke gjør situasjonen for de to ytterligere komplisert, sa Støre.

Les også: Frykter å bli forlatt

Viste ingen følelser
French og Moland fortrakk ikke en mine da dommen ble lest opp av det miltære tribunalet i Kisangani, men Tjostolvs far, Knut Moland, var raskt ute:

- Dette er en kriminell og korrupt rett. Dommen er som som fantasidom å regne, sa Moland på TV 2 like etter domsavsigelsen.

Han mener motivet er klart:

- Må hjem
- De er dømt basert på rasehat og for å få presset ut penger - uten bevis, sier faren fortørnet.

- Det er en umulighet å ha nordmenn sittende dødsdømt for spionasje for Norge, i utlandet. De må ut av landet, gjentar Moland, slik han uttrykte det da Nettavisen snakket med ham i morges.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere