RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Støre: - Viktig for Serbia

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)
Sist oppdatert:
- President Tadic har rett i at en skamplett er fjernet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Torsdag ble Europas mest ettersøkte mann, bosnisk-serbiske Ratko Mladic (68), pågrepet. Da hadde han vært på frifot i 16 år.

Ratko var generalen og hærføreren som ledet styrkene i angrepet på Srebrenica i 1995, der 8000 muslimske gutter og menn ble massekrert.

- Skamplett er fjernet
Utenriksminister Jonas Gahr Støre gleder seg over påripelsen, og sier det var viktig både for Serbia og de pårørende etter massakeren.

- Arrestasjonen av Mladic er svært viktig, president Tadic har rett i at en skamplett er fjernet. Viktig for Serbias videre vei, inkl mulig EU medlemskap. Men kanskje viktigst akkurat i dag er at ofrene for ugjerningene ser at det ikke skal finnes straffefrihet. Forsoning er aldri lett, men mye vanskeligere om de skyldige går fri. For tusenvis som gjenopplever grusomheter i dag, må pågripelsen være en lettelse, sier Gahr Støre på sin Facebook-side.

- Nå kan vi lukke et tragisk kapittel
En lang rekke statsledere, utenriksministere og politiske topper føyer seg inn i rekken av gratulasjoner etter pågripelsen. Her er noen få utvalgte:

- Nå kan vi begynne å lukke et tragisk kapittel i Europas historie. Jeg gratulerer president Tadic på det varmeste, sier Sveriges utenriksminister, Carl Bildt.

- Arrestasjonen av Ratko Mladic representerer en historisk dag for internasjonal rett, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

- Dette er gode nyheter, og et modig trekk av den serbiske presidenten. Det er et steg nærmere at landet integreres i EU, sier Frankrikes president, Nicolas Sarkozy.

Levde under dekknavn
Krigsforbryteren Ratko Mladic levde under dekknavnet Milorad Komadic. Da han ble pågrepet i landsbyen Lazarevo nord i Serbia, skal ikke 68-åringen ha hatt noen form for forkledning, og han skal ikke motsatt seg. Det var Serbiske Security Intelligence Agency som gjennomførte pågripelsen.

Massakren i Srebrenica

Massakren ble innledet 11. juli i 1995 og står igjen som en grotesk milepæl under krigen i det tidligere Jugoslavia fra 1992 til 1995. Rundt 8000 muslimske gutter og menn ble samlet sammen og drept etter at bosnisk-serbiske styrker inntok byen.

Drapene er betegnet som den verste enkeltstående krigsforbrytelse i Europa siden den 2. verdenskrig. I 2007 slo Den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag fast at det dreide seg om et folkemord.

Massakren fant sted da serbiske styrker under general Ratko Mladics ledelse inntok byen. En paramilitær gruppe kalt Skorpionene deltok også i massakren. Srebrenica var av FN erklært som en sikker sone og mange bosniere hadde søkt tilflukt der. Men de serbiske styrkene møtte ingen motstand fra den nederlandske FN-styrken på 450 soldater i området. I praksis så FN en annen vei da massakren fant sted.

(Kilde: Euronews, Wikipedia)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere