RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Støre bekymret over nye tall over norsk uhelse

Oslo (NTB): En ny studie som sammenligner dødsårsaker og helseutfordringer i 187 land, viser at Norge har spesielle utfordringer knyttet til rus, psykiske lidelser, ryggproblemer og at stadig flere lever med redusert livskvalitet.

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han er overrasket over flere av tallene.

- Det er ikke nytt, men jeg synes bekreftelsen er urovekkende på at flere av oss lever stadig flere år med kroniske plager. Det betyr at stadig flere vil leve lenger med redusert livskvalitet, og det settes i sammenheng med frafall fra utdanning og arbeidsliv. Dette viser at vi trenger en bred satsing på folkehelse og forebygging, fortsetter Støre til NTB.

Helseministeren deltok onsdag under presentasjonen av de norske tallene i den omfattende studien Global Burden of Diseases 2010, som har sammenlignet dødsårsaker, risikofaktorer og helseutfordringer i 187 land over hele verden.

Det er den amerikanske professoren Christopher Murray, leder ved Institute for Health Metrics and Evaluation ved Universitet i Washington, som står bak studien. Norge er ett av få land som han presenterte noen av tallene for, onsdag. Alle dataene blir offentliggjort 5. mars.

Tallene viser at Norge følger det store globale bildet med at livsstilssykdommer øker kraftig, mens smittsomme sykdommer har gått betydelig ned. Norske særutfordringer er knyttet til høy dødelighet blant unge menn, stor andel muskel- og skjelettlidelser, psykiske lidelser og rusproblematikk, samt høy forekomst av ondartet føflekksvulst. (©NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere