RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Støre ber USA stanse henrettelse

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)
Sist oppdatert:
Timothy Shaun Stemple, som har norsk familie, skal henrettes på torsdag.

Amerikanske Timothy Shaun Stemple risikerer å bli henrettet i delstaten Oklahoma førstkommende torsdag.

Nå har norske myndigheter bedt guvernøren i delstaten om å omgjøre straffen til den dødsdømte Stemple.

- Omgjøre dommen
- Dødsstraff er ikke forenlig med tanken om individets verdighet og prinsippet om human behandling. Vi har anmodet delstatsguvernøren i Oklahoma om å omgjøre dommen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse tirsdag.

Utenriksdepartementet understreker i en pressemelding at Norge tar regelmessig opp bruken av dødsstraff med amerikanske myndigheter, og at statsminister Jens Stoltenberg tok senest opp spørsmålet om dødsstraff i sitt møte med president Barack Obama i oktober i fjor.

- Han er uskyldig
Den norske familien til Stemple har engasjert seg i saken, og har hevdet overfor NRK at den dødsdømte er uskyldig i drapet han er dømt for.

- Vi føler veldig sterkt for dette. Vi er overbevist om at han er uskyldig, og alt av teknisk bevis tilsier at det ikke var slik det skjedde, sa Benjamin C. Matland (21), som er nevøen til Stemple, til NRK tidligere denne uken.

Nevøen bor i USA, men er født i Norge.

Positiv trend
Til tross for at USA fortsatt er et av de landene som henretter flest folk, så har det vært en positiv trend å spore de senere år.

Flere amerikanske delstater har den siste tiden enten sluttet å praktiserer dødsstraff eller avskaffet dødsstraff.

- Stadig flere land avskaffer dødsstraff og jeg håper at USA en gang vil slutte seg til det store flertall av land som ikke praktiserer dødsstraff, sier utenriksministeren.

- Vi vil fortsette å arbeide aktivt mot dødsstraff både bilateralt og i regional og multilateral sammenheng, sier Støre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere