RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: DAN BALILTY (AP)

Støre: Ikke aktuelt å gi asyl til Vanunu

Sist oppdatert:
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener det ikke er aktuelt å gi asyl til den israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu.

Oslo (NTB-Frode Kvam): – Vanunu kan få arbeids- og oppholdstillatelse i Norge. Om det foreligger et jobbtilbud ved Universitetet i Tromsø slik jeg ser referert i mediene, vil han få arbeids- og oppholdstillatelse på vanlig måte. Hinderet ligger ikke der. Hinderet ligger i at han som en del av dommen ikke kan forlate Israel. Ingen norske papirer kan endre på det, sier Støre til Dagbladet.

Vanunu har sonet 18 års fengsel for landsforræderi og spionasje etter å ha avslørt Israels atomhemmeligheter til den britiske avisen Sunday Times i 1986. Vanunu ble nektet utreise fra Israel og nektet kontakt med utlendinger.

– Ikke grunnlag

Mandag ble han arrestert på et hotell i Jerusalem for å ha møtt en norsk kvinne. Kvinnen, bibelforsker Kristin Joachimsen, er kjæreste med Vanunu, og hun mener myndighetene må gripe inn og gi ham politisk asyl. Støre avviser dette.

– Jeg har tidligere tatt opp behandlingen av Vanunu med Israels utenriksminister, og vil gjøre det igjen. Men det er ikke grunnlag for å gi Vanunu norsk statsborgerskap eller nødpass. Den situasjonen han er i, utløser ikke asyl. Vi anser ham ikke som politisk flyktning, sier Støre.

Støtter Støre

Sosialistisk Venstrepartis leder Kristin Halvorsen sier også at det ikke er noe norske myndigheter kan gjøre i saken.

– Han kommer ikke ut av Israel med nødpass. Det er ikke mulig for norske myndigheter å få ham ut av landet, sier hun til Dagsavisen.

Halvorsen snakket onsdag med Støre om saken.

– Jonas Gahr Støre har på vegne av Norge vært veldig tydelig på at Vanunu er tilbudt et gjesteprofessorat ved Universitetet i Tromsø og vil få arbeids- og oppholdstillatelse hvis han kommer hit. Problemet er at han ikke slipper ut av Israel – det er en del av dommen hans, sier Halvorsen.

UD: Israel avgjør

Utenriksdepartementet har samme beskjed.

– Det er visumfrihet mellom Norge og Israel, så han er fra norsk side fri til å reise hit. Det er ikke slik at Vanunu har søkt om innreise i Norge og fått avslag, sier statssekretær Gry Larsen.

Hun gjør det klart at det er Israel som avgjør hvorvidt Vanunu kan reise ut av landet.

Israelsk høyesterett pålegger Vanunu utreiseforbud for et halvt år om gangen. Han er nå inne i fjerde måned av det gjeldende forbudet, og kan anmode om at forbudet blir opphevet om to måneder, i henhold til rettens beslutning. Norske myndigheter håper at han ikke blir pålagt et nytt forbud når det inneværende løper ut på nyåret.

Engasjement

Vanunus kjæreste er ikke den eneste som har engasjert seg i saken. Leder Ole Kopreitan i Nei til atomvåpen mener norske myndigheter må stramme seg opp.

– Nå må den norske regjering omgående gi Vanunu et slikt pass som hundrevis av chilenere fikk fra Norge etter statskuppet til Augusto Pinochet, sa Kopreitan til NTB onsdag.

Til Dagsavisen sier også jurist og leder i den internasjonale støttekomiteen for Mordechai Vanunu, Fredrik S. Heffermehl, at regjeringen må gripe inn. Heffermehl mener regjeringen tar feil når den sier at det ikke hjelper å utstede et nødpass. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere