RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Støre reagerer sterkt på ny dødsdom

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)
Sist oppdatert:
Men utenriksministeren sier det er lite Norge kan gjøre før dommen er rettskraftig.

Norge reagerer sterkt på dødsdom i ankesaken mot to nordmennene i Den demokratiske republikken Kongo, heter det i en pressemelding fra UD torsdag. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han vil ta kontakt med sin kongolesiske kollega og uttrykke Norges syn, men at ytterligere skritt ikke er aktuelt før dommen er rettskraftig.

Advokat Morten Furuholmen, som bistår Moland og French, sier til NRK at dommen blir anket og at han håper landets høyesterett vil behandle ankesaken i hovedstaden Kinshasa.

LES OGSÅ: - Prosessen styrt av økonomiske interesser

Utenriksministeren har denne kommentaren til domsavsigelsene:

Tar kontakt med Kongos utenriksminister
- Jeg reagerer meget sterkt på de nye dommene i Kisangani, hvor de to norske statsborgerne igjen har blitt dømt til døden. Norge er en prinsipiell motstander av dødsstraff, og jeg vil så snart som mulig igjen ta kontakt med DR Kongos utenriksminister for å formidle dette budskapet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre ifølge pressemeldingen fra UD.

- Norge er ikke part
- Jeg vil i min samtale også klart avvise de deler av domsslutningen som omtaler at den norske stat står solidarisk ansvarlig for erstatningen. Jeg vil også ta sterkt avstand fra at de er dømt for spionasje til fordel for Norge. Norge er ikke part i denne saken, sier utenriksministeren videre.

Ifølge VG Nett ble Norge sammen med Moland og French dømt til å betale 500 millioner dollar til Kongo, skriver VG Nett. Beløpet tilsvarer rundt 2,8 milliarder kroner.

Kritisk til rettsprosessen
Utenriksministeren stiller seg videre kritisk til forhold ved rettsprosessen, blant annet manglende tolkning ved dagens domsavsigelse.

Norges ambassadør til DR Kongo vil møte kongolesiske myndigheter i Kinshasa for å formidle et tilsvarende budskap og overlevere en formell note i saken. Det samme vil vi gjøre overfor DR Kongos ambassade i Stockholm i morgen.

UD blir i Kisangani noen dager
- Representantene fra UD vil forbli i Kisangani enda noen dager for å bistå de norske statsborgerne i denne vanskelige situasjonen, og for å vurdere hva slags hjelp de vil trenge framover, sier utenriksministeren.

Funnet skyldige på alle punkter
Militærdomstolen i Kisangani i Den demokratiske republikken Kongo fant torsdag Joshua French og Tjostolv Moland skyldige på samtlige tiltalepunkter i ankesaken. De to nordmennene ble dømt til døden for drap på sjåføren Abedi Kasongo 5. mai. Dødsdom ble det også for drapsforsøk, spionasje og konspirasjon til en forbrytelse. I tillegg får begge 20 års fengsel hver for besittelse av ulovlig militært våpen.

LES OGSÅ: Moland og French dømt til døden igjen

- Grunnlovsstridig
Sally Rowen i organisasjonen Reprieve, som jobber med å bistå dødsdømte rundt om i verden, hevder ifølge TV 2 at dommen mot nordmennene er i strid med Kongos grunnlov og sier saken hører hjemme i en sivil rett. Rowen stiller seg videre kritisk til omfanget av og størrelsen på erstatningskrav i saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere