RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Støre tror kommunereformen henger i en tynn tråd

Ap-leder Jonas Gahr Støre tror regjeringens planer om kommunereform henger i en tynn tråd.
Ap-leder Jonas Gahr Støre tror regjeringens planer om kommunereform henger i en tynn tråd. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre startet valgkampen med et spark mot regjeringens planer om ny kommunestruktur. Statsminister Erna Solberg (H) stiller seg undrende til kritikken.

Mandag morgen delte Ap-lederen ut roser til forbipasserende på Oslo sentralstasjon, før han selv reiste med toget mot Lillehammer og Hamar for å diskutere valgkampplanene i partiets sentralstyre.

– Vi har ambisjoner om å gjøre et bedre valg enn i 2011, og det var et bra valg for Arbeiderpartiet, sier Støre til NTB.

Han trekker fram skole, eldreomsorg og klima som viktige saker inn mot valget i september, i tillegg til at flere kommuner sliter med en skrantende økonomi.

– Dette dreier seg om den nasjonale politikken for kommunene. Skatteinntekten svikter og fører til kutt. På innlandet er det veldig mange kommuner som merker det. Lillehammer må blant annet kutte hos de aller yngste i skolen, fordi skatteinntektene svikter, sier Ap-lederen.

Manglende entusiasme

De fleste av landets kommuner må i løpet av det neste året ta stilling til om de skal slå seg sammen med nabokommunene.

Den siste uken har både statsminister Erna Solberg (H) og kommunalminister Jan Tore Sanner (H) kritisert Aps motvilje til måten reformen skal gjennomføres på.

– Det er påfallende at nå når denne prosessen begynner å møte problemer, så starter statsråden med å peke på Arbeiderpartiet, sier Støre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre var tidlig på Oslo Sentralstasjon mandag morgen for å dele ut roser.

Regjeringen ønsker en omfattende reform, og lokker med reformstøtte og engangstilskudd til kommuner som velger å slå seg sammen. Samtidig har det blitt varslet at motvillige kommuner i ytterste konsekvens kan tvinges til sammenslåing. Tidsfristen for kommunene til å bli enige er satt til juni 2016.

Støre mener manglende entusiasme i kommunene gjør at reformen allerede henger i en tynn tråd.

– Det går ikke an å si at sammenslåing skal være frivillig, men at dersom det ikke fungerer, skal de tvinges. Det gir ikke entusiasme og lokalt engasjement, sier partilederen.

Forbauset

Statsministeren stiller seg undrende til at Støre bruker starten av valgkampen til å kritisere kommunereformen.

– Jeg mener det foregår en god diskusjon rundt omkring. Men jeg stiller meg spørsmål om alle disse utspillene fra Arbeiderpartiet er med på undergrave de prosessene, sier Solberg til NTB.

LES OGSÅ: Erna endelig i gang med valgkampen

Regjeringen har ikke truet kommunene med tvang dersom de ikke frivillig slår seg sammen, forklarer Høyre-lederen.

LES OGSÅ: Selfie med Erna: - Journalistisk selvskudd

– Det finnes bare én merknad om tvang i innstillingen som er i Stortinget, og den er Arbeiderpartiet med på. Den er identisk med det som står i Arbeiderpartiets valgprogram, sier Høyre-lederen.

Erna Solberg (H) under sin tale til Unge Høyres sommerleir på Hove i Arendal mandag.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere