RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Støre vil ikke gi unge kvinner gratis p-piller

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)
Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Et forsøksprosjekt med gratis p-piller til kvinner under 25 år førte til halvering av aborttallene. Helseminister Jonas Gahr Støre vil likevel ikke innføre ordningen som Helsedirektoratet har anbefalt.

Forsøksprosjektet med gratis p-piller til unge kvinner ble gjennomført i 2008 og 2009 i byene Tromsø og Hamar. Bodø og Porsgrunn var såkalte kontrollbyer hvor kvinnene bare deltok i spørreundersøkelser, skriver VG.

Aborttallet ble halvert i byene hvor kvinnene fikk tilbud om gratis prevensjon, og Helsedirektoratet skrev i sin anbefaling til Helse- og omsorgsdepartementet i fjor at det mest effektive tiltaket for å redusere aborter blant kvinner tidlig i 20-åra, er tilbud om gratis prevensjon.

Likevel velger altså helseministeren ikke å innføre ordningen. Da KrFs Kjell Ingolf Ropstad spurte Støre om saken i slutten av juni, svarte Støre at tiltaket kunne medføre en reduksjon, men at de om lag 100 millioner kronene som ordningen vil koste, og som ville bli rettet mot friske, unge kvinner, er penger som alternativt kunne brukes på andre tiltak med positiv effekt.

- Vi har i år blant annet brukt over 30 millioner på informasjon og tiltak som går på kunnskap fremfor gratis prevensjonsmidler. Det ser også ut til at det virker, skriver statssekretær Kjell Erik Øie i en e-post til avisen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere