RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik er Støres nye strategi

Støre vil satse rødgrønt – sentrum er ute


JONAS GAHR STØRE vil satse rødgrønt fremover - uten sentrumspartiene.
JONAS GAHR STØRE vil satse rødgrønt fremover - uten sentrumspartiene. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Ap vil trolig vedta at de vil søke «nært samarbeid» med SV og Senterpartiet på landsstyremøtet tirsdag. Ordet «sentrum» er ikke nevnt i innstillingen.

Det skriver Klassekampen som har fått tilgang til Ap-ledelsens innstilling til en uttalelse som skal behandles på partiets landsstyremøte tirsdag og onsdag.

For bare litt over et år siden sa Jonas Gahr Støre i en tale til Aps landsstyre at han var ute etter noe mer enn en flørt med KrF.

«Vår utstrakte hånd til sentrum i norsk politikk er ikke et kortsiktig ønske om makt etter valget i 2017», sa Ap-lederen da. I Støres landsmøtetale et par måneder senere var ikke SV nevnt i det hele tatt. Valget sto mellom Høyre og Frp eller Ap og sentrum, var budskapet.

Etter valgnederlaget høsten 2017 er tonen en annen. I utkastet heter det: «Arbeiderpartiet hører hjemme på venstresida i norsk politikk. Vi er et samarbeidsparti, og søker allianser med folkebevegelser, organisasjoner og andre politiske partier som deler våre mål for samfunnet».

Videre heter det at «Arbeiderpartiet har gode erfaringer med å samarbeide med SV og Senterpartiet. Vi vil søke nært samarbeid med disse partiene, samt søke flertall med alle opposisjonspartier for å få gjennomslag for våre politiske løsninger.»

LES OGSÅ: AUF vurderer å nekte Erna å komme til Utøya

En kilde med god kjennskap til dokumentet understreker overfor Klassekampen at dette ikke er et vedtak om hvem Ap går til valg på å regjere med i 2021.

Samtidig blir det sagt at vedtaket gir en pekepinn og vil stå til et eventuelt nytt blir fattet.

I utkastet heter det også at Ap skal kjennetegnes av å være et parti for arbeid, for videre utbygging av velferden og for utjevning av makt og ressurser.

Arbeiderpartiet holder landsstyremøte tirsdag ettermiddag.

Støre vil gjenvinne tapt tillit

Ap-leder Jonas Gahr Støre brukte mye av sine tale til partiets landsstyre til å skissere hvordan partiet skal komme seg på beina igjen etter valgnederlaget.

– Vi har utfordringer. Vi har tapt tillit, sa Støre.

Stortingsvalget i fjor høst ble en gedigen nedtur for partiet, og da Ap skulle reise seg, kom metoo.

– De utfordringene må vi møte, den tilliten må vi gjenvinne, om vi vil ha Arbeiderpartiet tilbake på sitt beste, konstaterte Støre.

Han trakk fram tre ting: Ap må være stolte av verdiene sine og bruke dem til å finne løsninger, partiet må være nær og nå ut til sine medlemmer og Ap må være ambisiøs i sin politikk.

– Store oppgaver står uløste i Norge i dag. Mye må forandres, forbedres og fornyes, sa han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere