*Nettavisen* Nyheter.

Streik i Tippeligaen

Det er brudd i forhandlingene mellom NHO Idrett og NISO og spillere fra ni Tippeliga-klubber er tatt ut i streik.

20.05.11 13:50

Tidlig fredag morgen ble det brudd i forhandlingene mellom NHO Idrett og NISO, etter mekling flere timer på overtid. Det betyr at spiller fra ni Tippeliga-klubber, inkludert Vålerenga, er tatt ut i streik med umiddelbar virkning.

Følgende klubber har spillere som er tatt ut i streik:

Brann
Vålerenga
Aalesund
Viking
Start
Molde
Sogndal
Tromsø
Fredrikstad (er ikke medlem av NHO Idrett, men har direkteavtale med NISO. NISOs medlemmer i Fredrikstad tas også ut i streik)

Tippeligarunde 9 kan avlyses

På grunn av streiken kan søndagens Tippeligarunde, hvor Vålerenga har hjemmekamp mot Molde, bli avlyst. En avgjørelse på dette blir tatt i løpet av fredagen.

Grunnen til bruddet

Meklingen omfattet håndball, ishockey og fotball.

- Alle klubbene i disse grenene er helt avhengig økonomisk av utstyrsavtalene NISO vil bryte opp. Rettighetene må ligge hos klubb, ikke enkeltutøvere, sier Niels Røine i NTF om årsaken til bruddet.

- Sko-tilpasningen av medisinske årsaker har vi forståelse for, men det å gi rettighetene til enkeltutøver vil ødelegge klubbøkonomien. Det å gi mer til noen få vil gå utover andre utøvere og breddeaktiviteten. Dette er ikke et HMS-spørsmål for spillerne lenger, det har NISO skriftliggjort i prosessen, det handler om å få ut mer penger til noen få. Det vil vi ikke være med på.

- NISO skjuler seg bak det medisinske i diskusjonen om sko, men de har faktisk krevd å få rettigheter til å inngå personlige avtaler. Det betyr at det er økonomisk motivert. De vil gi noen få større muligheter for å tjene mer – det er usolidarisk, svært overraskende av et LO-forbund. Det er påfallende at NISO hevder at deres krav er medisinsk orientert. De skriftlige kravene viser sannheten, forklarer Røine.

- Hvorfor kommer dere ikke kravene i møte?

- Klubbene har møtt NISO på mange av kravene og gitt spillerne innflytelse og medbestemmelse, dette omfatter utdanning, ferie og standardkontrakt.

-Vi synes også at NISOs løsning at spillerne skal betale alt arbeidsutstyr selv er en svært usolidarisk løsning. NISOs krav vil få store økonomiske konsekvenser for de yngste og de som tjener minst. Når NISO i tillegg har krevd personlige reklamekontrakter, vil dette gjøre at de best betalte får mer, på bekostning av fellesskapet. Vi må ivareta alle spillerne og tenke helhet for hele klubben.

vif-fotball.no kommer med mer informasjon utover fredagen.

Annonsebilag