*Nettavisen* Nyheter.

Streik i varehandelen

Ansatte i 48 butikker over hele landet er i streik fra lørdag morgen etter at NHO og Handel og Kontor (HK) ikke ble enige i meklingen natt til lørdag.

I første omgang er 205 medlemmer av Handel og Kontor tatt ut i streik.

Meklingen omfattet ansatte i såkalte produksjonsutsalg, som gullsmeder, blomsterbutikker, slakterforretninger og bakerier.

Partene møttes hos Riksmekleren torsdag og meklet i to dager før bruddet natt til lørdag.

HKs hovedkrav har vært å harmonisere lønningene i handelen. De ansatte som nå streiker, tjener ifølge Handel og Kontor opp mot 2.600 kroner mindre i måneden enn sine kolleger i varehandelen.

– Å gå til streik er en avgjørelse vi ikke har tatt lett på. Dette er første gang vi streiker på dette tariffområdet. De trodde kanskje at vi skulle bøye av siden vi er kvinner. De tok feil. Vi er beredt til å ta kampen nå, sier forbundsleder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor natt til lørdag.

Provosert

Hun er provosert over at NHO ikke ville gå med på den samme planen for å harmonisere lønningene slik de gjorde med Transportarbeiderforbundet tidligere denne uken.

HK har registrert at Transportarbeiderforbundet for tre dager siden kom til enighet med NHO om en harmonisering for sine medlemmer. Dette i form av en opptrappingsplan og garanti for minstelønnsutvikling», skriver Sundnes i en pressemelding.

NHO beklager

NHO beklager streiken, men sier de ikke kunne gå med på kravene

– Vi kan ikke forhandle fram undergangen for våre medlemsbedrifter, sier NHOs forhandlingsleder Elisabeth Lea Strøm.

Hun sier NHO var innstilt på å gi Handel og Kontor et lønnstillegg innenfor rammen av frontfaget i år.

– Det ville betydd fem-seks kroner for de fleste, men dette er snakk om små faghandler, som blomsterbutikker, bakeriutsalg, og lignende. Disse har ofte liten omsetning, høye lønnskostnader i forhold til lønnsevne og mange har røde tall, sier Lea Strøm.

NHO avviser at konflikten dreier seg om kvinnekamp.

– Dette handler ikke om likelønn eller kjønn. Dette handler om lønnsevne, at bedriftene skal overleve, sier NHOs forhandlingsleder. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.