*Nettavisen* Nyheter.

Streik kan gi togkaos på Østlandet i morgen

Flere tog kan bli innstilt dresom det blir streik torsdag. Foto: Terje Pedersen

Lokførerne truer med streik.

20.05.15 18:22

Totalt 19 lokførere i Oslo, Lillestrøm, Hamar, Moss og Halden kan
tas ut i streik torsdag hvis det ikke oppnås enighet om lokførernes
pensjonsgrunnlag i løpet av onsdag.

Dersom det blir streik vil flere tog bli innstilt. Dette gjelder mange tog på linje R10 mellom Lillehammer og Drammen, R 20 mellom Halden (Gøteborg) og Oslo S, og noen avganger mellom Oslo S og Trondheim.

NSB har ikke lov til å sette opp alternativ transport på de streikerammede strekningene.

- Vi refunderer heller ikke utgifter til annen transport. Vi refunderer derimot fullt ut uten gebyr alle ubenyttede billetter til tog som er rammet av streiken, sier Åge-Christoffer Lundeby, kommunikasjonssjef i NSB til Nettavisen.

Onsdag ble det også meldt om forsinkelser etter at et godstog sporet av ved Oppegård i Akershus.

- Tro på løsning

Onsdag klokken 10.00 samlet partene seg hos Riksmekleren, etter at forhandlingene mellom Norsk Lokomotivmannsforbund/LO og NSB/Spekter brøt sammen under årets mellomoppgjør. Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) fremmet åtte krav til mellomoppgjøret. Uenigheten skyldes kravet om hvilket grunnlag lokomotivførere skal få pensjon av.

NLF vil at all inntekt skal være pensjonsgivende.

Meklingen pågikk fortsatt i 18-tida onsdag. NLF tror partene vil komme til enighet før onsdagen er omme.

– Det er alvorlig å være hos Riksmekleren, men vi har tro på en løsning innen midnatt, sier kommunikasjonsrådgiver Kristian Brustad til NTB.

Tror på løsning

NLF tror partene vil komme til enighet før onsdagen er omme.

– Det er alvorlig å være hos Riksmekleren, men vi har tro på en løsning innen midnatt, sier kommunikasjonsrådgiver Kristian Brustad til NTB. Han sier at 19 lokførere vil bli tatt ut i et eventuelt første streikeuttak.

En stor del av lønnen til lokførerne er variable tillegg. Rundt 10 prosent av lønnen er ikke pensjonsgivende, fordi tillegg ikke gir full pensjon. Skjevheten gjør at en lokomotivfører mister flere hundre tusen i pensjon, mener NLF, som har 1.595 medlemmer.

Hos Riksmekleren i fjor

Pensjonsgrunnlaget var også tema i fjorårets lønnsoppgjør mellom partene. Også dette oppgjøret havnet hos Riksmekleren, som meklet fram en løsning fem timer på overtid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.