RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Streik kan stoppe bryllupet ditt

Sist oppdatert:
Fredag kan tinghus over hele landet være gått ut i streik og bryllupsdagen ødelegges for flere tusen.

(iBergen.no) Forhandlingsfristen mellom Staten og de ansatte i Domstoladministrasjonen går ut ved midnatt torsdag. Har ikke partene kommet til enighet da, blir det streik blant saksbehandlere i tinghus landet over.

Kan måtte utsettes
Konsekvensene av en mulig streik kan være at planlagte borgerlige bryllup ikke kan gjennomføres.

- Dersom det blir streik kan det bety at for eksempel vielser er noe som må utsettes. Jeg sier ikke at det vil skje, men det kan skje, sier seniorrådgiver Jon Bottheim i Domstoladministrasjonen til iBergen.no.

- Mulig streikebryteri
Både i Bergen og Trondheim er det saksbehandlere som utfører vielser, mens det i andre domstoler er dommere og dommerfullmektiger som vier ektepar. Dommere blir ikke tatt ut i streik.

- I utgangspunktet er det streikebryteri når andre overtar arbeidsoppgavene til de som er i streik, men i dette tilfellet er vielsesmyndighet en delegert oppgave og da er det muligens hjemmel for at dommerne kan utføre vielsene. Det er en del spørsmål som ikke nødvendigvis har et fasitsvar og det må løses av den enkelte domstol, sier Bottheim.

- Går som planlagt
Men ifølge sorenskriver i Bergen tingrett, Jan Ivar Brønn, vil alle bryllup i Bergen gå som planlagt. De to saksbehandlerne som har vielsesmyndighet i Bergen er ikke organisert og er dermed ikke tatt ut til streik.

- Vi holder akkurat nå på å se på hvilke konsekvenser en eventuell streik vil få for Bergen tinghus, men vielsene vil gå som planlagt, sier Brønn.

Streikevakter på bryllup
328 ansatte i elleve domstoler har sammen med de ansatte i Domstoladministrasjonen fått streikevarsel. Også dommerfullmektiger i Stavanger og Oslo kan taes ut i streik.

Samtlige i Bergen tingrett, Nordhordland tingrett og Gulating lagmannsrett har fått varsel om å ikke stille på jobb fredag, og heller møte opp til streikevakttjeneste utenfor Bergen tinghus.

I verste fall må forelskede brudepar gå spissrotgang mellom streikevakter når de skal inn i til vielsen i tinghuset.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere