RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Alley, Ned (NTB scanpix)

Streik også i Oslo

Sist oppdatert:
Partene i tariffområdet Oslo kommune kom ikke til enighet.

Etter å ha forhandlet natt til onsdag ble det brudd i lønnsforhandlingene også i Oslo. Unio og YS Kommune i Oslo går ut i streik etter at meklingen brøt sammen onsdag morgen. Det får NTB opplyst hos Riksmekleren.

Streik kunne vært unngått hvis Unio hadde fått et tilbud som hadde gitt ansatte i kommunen en lønnsutvikling på linje med det andre grupper i samfunnet får, heter det i en pressemelding fra organisasjonen onsdag morgen.

- Oslo kommune hadde muligheten til å komme oss i møte og vise at den vedsetter kompetansen til de ansatte. Det er de ansatte som sørger for at kommunen kan levere gode tjenester, sier forhandlingsleder Terje Vilno i Unio Oslo.

Her er listen over hvem som tas ut i streik

Selv om partene fortsatte meklingen langt på overtid, kom man ikke fram til noen løsning.

- Det er beklagelig at en streik nå rammer innbyggerne i Oslo kommune. Det er ingen annen mulighet enn streik når kommunen ikke er villig til å gi de ansatte en lønnsutvikling på linje med det andre grupper i samfunnet får, sier Vilno.

- Skuffende og provoserende
I likhet med kravene til Unio i staten og i KS-området, krever Unio i Oslo kommune en lønnsutvikling som gjør at man ikke i enda større grad faller etter privat sektor økonomisk.

- Det er både skuffende og provoserende at Oslo kommune velger samme linje som staten og KS. Vi kan ikke godta at lønnsgapet til privat sektor øker ytterligere, sier Vilno.

- Det var så stor avstand at meklingsmannen ikke fant grunn til å legge fram en skisse, sier forhandlingsleder Martin Moen i YS Kommune i Oslo til NTB.

I første streikeuttak har Unio i Oslo tatt ut 547 medlemmer som jobber i Oslo kommune. 88 YS-organiserte tas ut. Blant disse er ansatte i Oslo Havn, Energigjenvinningsetaten og Bymiljøetaten – deriblant parkeringsvakter.

Onsdag trappes også streiken opp i offentlig sektor, slik at om lag 50.000 personer vil være i streik. I forrige uke gikk 22.000 kommune- og statsansatte ut i streik, etter bruddet i lønnsforhandlingene natt til torsdag.


Flåthen: - Vil streike lenge

LO-leder Roar Flåthen krever at regjeringen punger ut for å stanse streiken i stat og kommune. Han advarer om at streiken kan bli langvarig.

- Denne streiken kunne vært unngått. Men nå er vi i streik, og hvis staten ikke bidrar med mer penger, skal jeg love deg at vi kommer til å streike lenge: Da står vi foran en langvarig konflikt, sier Flåthen til VG.

Flåthen er soleklar på at det ikke ble godt mottatt blant LOs mange tusen medlemmer i streik at toppsjefene i de største statlige selskapene økte lønna med i gjennomsnitt over 17 prosent i fjor.

- Det vekker reaksjoner blant de streikende. Det skjønner jeg. Det er provoserende at regjeringen ikke har greid å dempe dette. De skal ha skryt for å ha stanset opsjonsordningene, men bonusordningene gjør at virkningene blir de samme.

Flåthen mener det burde vært en smal sak å tilby de ansatte i stat og kommune like mye i lønnsøkning som det man fikk i frontfagene i industrien. Han kaller kravene moderate.

Mens LO Stat har beregnet at oppgjørene i industrien får en ramme på 4,25 prosent, la regjeringen fram et tilbud på 3,75 prosent. Flåthen mener arbeidstakersiden i hvert fall er nødt til å se firetallet før det kan bli noen reell dialog med motparten.

Ber fagbevegelsen sjekke fasit

Unio godtar ikke at lønnsgapet til privat sektor fortsetter å øke. Men lønnsveksten i offentlig sektor holder godt tritt med industrien, og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) ber derfor fagbevegelsen sjekke fasit.

For ifølge tallene i Teknisk beregningsutvalgs rapporter, hadde industriarbeiderne 51 prosent høyere lønn i 2011 enn ti år tidligere. Tar man med de bedre lønnede funksjonærene, har industrien en lønnsøkning på 57 prosent det siste tiåret. I den samme perioden økte statsansatte lønna med 58 prosent og kommuneansattes lønn økte med 56 prosent, skriver Klassekampen.

- Det er dette jeg har prøvd å få fram. Jeg har registrert at streikelederne har hevdet at offentlig ansatte har sakket akterut, men det stemmer rett og slett ikke, sier Aasrud til avisen. Hun er nå i tallkrig med arbeidstakerorganisasjonene, som er på full fart til å rulle ut en omfattende streik.

Tallene fra TBU omfatter både sentrale og lokale tillegg.

- I den grad det finnes en fasit for den faktiske lønnsveksten, må det være TBU-rapportene. Den sitter alle organisasjonene med, og den har alle parter skrevet under på. Da synes jeg det er rart at man ikke bare kan slå opp i tabellen, mener Aasrud.

Leder Tone Rønoldtangen i LO Stat vedgår at lønnsnivået i industrien ikke har reist fra de statsansatte de siste ti årene.

Her er streikeuttaket i Oslo:

Badebakken barnehage

Berglåven barnehage

Bergtunet barnehage

Bråtenalleen barnehage

Disengrenda barnehage

Engebråten barnehage

Ergo og fysioterapi

Grefsentunet barnehage

Gulldalen barnehage

Haugensjordet barnehage

Kjelsås skole barnehage

Korsvolltoppen barnehage

Nordberg barnehage

Nydalen helsestasjon

Oslo kommune bydel 8 nordre aker

Sanatoriet barnehage

Sognsveien barnehage

Tåsen barnehage

Voldsløkka barnehage

Disen skole

Disen skolefritidsordning

Grefsen skole

Holtet videregående skole

Kjelsås skole

Kjelsås skolefritidsordning

Korsvoll skole

Kringsjå skole

Maridalen skole

Maridalen skolefritidsordning

Nordberg skole

Nydalen videregående skole

Tåsen skole

Akerselva sykehjem

Grunerløkka sykehjem

Lille tøyen sykehjem

Lillohjemmet

Oslo kommune sykehjemsetaten

Ryenhjemmet

Tåsen sykehjem

Tåsenhjemmet avd f aldersavdeling

Alna bydelsadministrasjon

Bydelsadministrasjonen bydel sagene

Bjerke hjemmetjeneste

Bydelsadministrasjonen bydel bjerke

Byantikvaren i oslo

Psykisk helsearbeid

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere