*Nettavisen* Nyheter.

Streiken avverget

Partene i bussforhandlingene kom til enighet like etter klokken 05.30 fredag morgen.

21.04.06 08:58

Bussjåførene får i første omgang en lønnsøkning på nærmere 11.000 kroner i året, men de som skal reforhandle kontraktene sine 1. januar 2007 kan regne med et ytterligere tillegg på nærmere 7.000 kroner neste år også.

SE VIDEO:I havn med buss-oppgjøret

Meklingsmann Dag Nafstad var fredag morgen lettet over at partene kom til en enighet.

- Det største problemet var avlønningen nå og i fremtiden. Her har man nå kommet til en enighet som er tilnærmet identisk for alle i rutebussbransjen, sier Nafstad.

- Fornøyd
I tillegg til den normale lønnsøkningen på 1,50 kroner fikk bussjåførene et tillegg på 4,50 kroner fra i år. I tillegg vil alle som skal forhandle om nye kontrakter neste år få et tillegg på 3,50 kroner på toppen.

Leder av Norsk Transportarbeiders forening, Per Østvold, er svært fornøyd med resultatet.

- Jeg vil si at dette er bedre enn resultatet av forhandlingene i 1998, og da var det streik i fire uker, sier han til TV 2 Nettavisen.

Avtalens viktigste punkt er enigheten om å fremforhandle en helt ny bransjeavtale for bussjåførene.

- Vi har blitt enige om å få på plass en ny bransjeavtale innen 1. april 2007. Vi er også enig om at lønnsnivået til bussjåførene skal heves til en gjennomsnittlig industriarbeider. Det vil si en økning i lønn på 40.000 kroner. Men dette skal skje over tid, og en del av bransjeavtalen kommer til å inneholde hvor lang tid dette skal ta, sier Østvold.

Helt fra midnatt har man forhandlet på overtid.
- Nå er vi inne i en kritisk og avgjørende sluttfase. Det er vanskelig å si om vi lykkes eller ikke, sa meklingsmann Dag Nafstad hos Riksmeklingsmannen til TV 2 Nyhetene klokken 23.30 torsdag - en halv time før meklingsfristen gikk ut.

- Er det nødvendig, bruker vi ekstra tid, fortsatte Nafstad.

Oppgjøret berører bussarbeidere, godssjåfører og ansatte i miljøbedrifter.

Buss-trafikken
I to dager har Norsk Transportarbeiderforbund og Yrkestrafikkforbundet på den ene siden og Transportbedriftenes Landsforening og Norges Lastebileierforbund på den andre sittet i mekling. Ved midnatt torsdag går meklingsfristen ut. Da kan 2.000 ansatte i totalt 12 bedrifter bli tatt ut i streik. En eventuell streik blant bussjåførene vil særlig ramme Bergen og Oslo.

Krever 40.000
Bussarbeiderne krever å komme opp på industrilønn i løpet av to år. Industriarbeidere tjener i snitt 341.300 kroner. Skal bussjåførene opp på samme nivå, må de få 50 kroner mer i timen, totalt 40.000 kroner mer i lønn.

TV 2 Nettavisen kommer med mer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.