Gå til sidens hovedinnhold

Streiken er avblåst

Norges største streik på 30 år er endelig over.

RIKSMEKLINGSMANNEN (Nettavisen): Meklingsmann Dag Nafstad bekreftet klokken 14 at den 13 dager lange kommunestreiken er over.

Nyheten var allerede ute, ettersom flere parter var utålmodige etter å bringe nyheten.

Dette er hovedtrekkene i oppgjøret:

  • Et generelt tillegg på 2,1 prosent, minimum 7100 kroner
  • 1,2 milliarder kroner til lokale forhandlinger med 0,85 prosent fra 1. august 2010 og 0,25 prosent fra 1. januar 2011.
  • Oppgjøret har en ramme på om lag 3,4 prosent.

- Det er klart dette har vært vanskelig, men jeg er glad vi nå er i havn. Alle var innstilt på en løsning, og det bidrar til en lettere prosess, sier meklingsmann Dag Nafstad til Nettavisen.

Han avviser påstanden om at noen av partene skal ha forsøkt å endre skissen i dag.

KS: - Likelønnsløft
- Årets oppgjør er preget av et likelønnsløft, et ekstra løft for lærere og et solid generelt tillegg til alle. Dette gir oss muligheten til, sammen med de ansatte, å ta målrettet tak i utfordringer rundt likelønn og kompetanseheving, sier administrerende direktør i KS, Sigrun Vågeng.

Hun er glad vi nå går normale hverdager i møte.

- Jeg er glad for at skoler, barnehager, sykehjem og barnevern raskt kommer tilbake i normal drift. Streiken har fått store konsekvenser for folks hverdag, derfor er jeg glad for at streiken er slutt og at vi sammen med de ansatte kan komme tilbake til hverdagen i kommunene, sier Vågeng.

YS: - Usedvanlig krevende
Hos YS er stemningen god etter at de nå er i mål:

- Jeg vil berømme YS Kommune, de andre arbeidstakerorganisasjonene og KS for at de fant en løsning etter nærmere to ukers streik. Årets kommuneoppgjør har vært usedvanlig krevende, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

- Dette oppgjøret har bydd på store utfordringer og avstanden var svært stor mellom partene da streiken ble iverksatt 28. mai. Jeg vil gi ros til både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden for at de har lagt noen prinsipper til side. Det måtte til for at det skulle være mulig å finne en løsning, sier Kvalheim.

YS-lederen sier den økonomiske rammen for oppgjøret er innenfor det man må akseptere i forhold til frontfaget.

- YS Kommune har gjennom denne streiken tatt enda et skritt på veien for å oppnå likelønn mellom kvinner og menn, påpeker Kvalheim.

Unio: - Ikke et historisk løft
Hos Unio konstaterer de at dette ikke ble noe historisk løft:

- Vi streiket for et bedre resultat, men dette ble ikke et historisk likelønnsløft. Regjeringen bidro ikke til et likelønnsløft, og KS ønsket ikke penger fra regjeringen til dette, så da var det ikke mulig å komme lenger, sier forhandlingsleder for Unio, Mimi Bjerkestrand, til Nettavisen.

- Men dette er mer enn en fordobling fra det vi først fikk fra KS, legger Bjerkestrand til.

Akademikerne: - Unødvendig streik
Akademikerne beklager at streiken varte i nesten to uker.

- Dette har vært en unødvendig streik, men jeg tror den økonomiske rammen vil bli akseptert - selv om avtaleverket kunne vært bedre, sier forhandlingsleder Ole Jakob Knudsen i Akademikerne kommune til Nettavisen.

De ser likevel lyspunkt:

- Akademikerne er fornøyd med at rammen i kommunesektoren blir noe høyere enn i privat sektor. Dette bidrar til å tette noe av lønnsgapet mellom kvinner i offentlig sektor og menn i privat sektor, sier forhandlingsleder Ole Jakob Knudsen i Akademikerne kommune til Nettavisen.

Fagforbundet: - Ganske fornøyd
Fagforbundets leder, Jan Davidsen, sier til Nettavisen at han er ganske fornøyd med oppgjøret:

- Vi er ikke skuffet over regjeringen ut fra den prosessen som har vært. Fagforbundet har brukt mest tid på å behandle dette siden vi har 170.000 medlemmer, sier Davidsen til Nettavisen.

KOMMENTAR: Avslutt streiken nå

Mange møter
Det var ved 08-tiden onsdag morgen at meklingen ble satt i gang igjen på nytt. Da ankom Nafstad og forhandlingsledere fra Fagforbundet, Unio, YS, Akademikerne og KS Riksmeklingsmannens kontor i Oslo sentrum.

Like etter klokken 09 holdt meklingsmann Dag Nafstad en kort, improvisert pressekonferanse.

- Etter de første rundene vi har hatt med partene nå, har jeg funnet grunnlag for å legge fram en skisse. Denne skissen er nå presentert for alle partene, og de har nå tiden framover til å vurdere om de vil godta den eller ikke. Når jeg har lagt fram en skisse er det selvsagt med utgangspunkt i at jeg tror at alle kan gå med på den, sa Nafstad.

Tilbudet
Det endelige tilbudet er langt mer enn det forhandlingene ble brutt på 30. april. Da var tilbudet 0,9 prosent og 2.700 kroner. Den totale rammen ligger på vel 3,4 prosent. Det er mer enn rammen i staten på 3,34 og i Oslo kommune på 3,37.

Streiken ble igangsatt fredag 28. mai etter at forhandlingene brøt sammen hos Riksmeklingsmannen. 4. juni ble den trappet opp, og over 45.000 arbeidstakere var ute i streik.

Den førte til stengte barnehager og skoler, og eldre- og omsorgshjem som fikk sterkt svekket tilbud. Flere byer fikk også store søppelproblemer.

Kommentarer til denne saken