*Nettavisen* Nyheter.

Streiken er over

Foto: Scanpix

Unio og Spekter ble enige på meklingsmannens initiativ natt til tirsdag.

01.06.10 08:52

De nesten 1000 streikende Unio-medlemmene gjenopptar dermed arbeidet som vanlig ved sykehusene fra arbeidstidens begynnelse tirsdag morgen.

Ikke som ønsket
- Resultatet har ikke en så tydelig likelønnsprofil som Unio kunne ha ønsket, men sentrale, varige justeringer av minstelønnssatsene er et viktig skritt i riktig retning, sier forhandlingsleder for Unio i Spekter-området, Lisbeth Normann.

- Vi har hele tiden påpekt betydningen av generelle tillegg som treffer våre høyskoleutdannede medlemmer direkte. Gjennom dette oppgjøret har vi fått til generelle tillegg til alle.

Det anbefalte forslaget innebærer at skift- og turnusarbeid likestilles og at finansieringen tas utenom rammen, slik Unio krevde.

- Vi er veldig lettet over at vi fikk en løsning på spørsmålet om finansieringen av arbeidstidsreformen der kvinner i turnus likestilles med menn i skift. At kvinnene ikke skulle betale for denne likestillingsreformen, var et ufravikelig krav fra vår side, sier hun.

Ansvarlige rammer
Viseadministrerende direktør Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverforeningen Spekter sier at avtalen ligger innenfor ansvarlige økonomiske rammer.

- Samtidig som man har evnet å prioritere de grupper som særlig er omtalt i likelønnskommisjonens rapport. Jeg er glad for at streiken nå avsluttes og at pasientene ikke nå lenger blir skadelidende, sier Bratten til NTB.

Dette er de enige om:

Likelønn

Sentrale tiltak (generelle tillegg og minstelønnssatser). Ingen avtalt avsetning til lokale forhandlinger.

Skift/turnus
Finansieres utenom rammen for lønnsoppgjøret.Virkning fra 01.12.2010.

Kostnadene ved reformen er beregnet til ca 100 mill. Rundt 30 000 arbeidstakere – hovedsakelig i sykehussektoren, dvs mange sykepleiere og kvinner – antas omfattet (ca 10 000 sykepleierårsverk).

Ramme:
Cirka 3,5 prosent.

Generelle tillegg:

  • Sykepleier, fysio- og ergoterapeut og førskolelærer får kr 11.000
  • Spesialsykepleier, jordmor, pedagoger med spesialkompetanse, spesialfysioterapeut og spesialergoterapeut får kr. 14.000
  • Ledere som omfattes av overenskomsten kr 16.000
  • Andre stillinger får kr. 11.000

Minstelønnsheving:

  • Minstelønna heves tilsvarende. I tillegg gis 2000 kroner ekstra på 10-årstrinnet.
  • Minstelønna for fysioterapeuter i turnus heves med kr. 9 900.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.