Streiken i staten er slutt

Foto: Grøtt, Vegard (NTB scanpix)

Konflikten går til frivillig nemndsbehandling.

08.06.12 15:25

Etter initiativ fra Riksmekleren har staten og Unio i fellesskap blitt enige om å bringe tvisten inn for Rikslønnsnemnda.

Dette innebærer at partene godtar frivillig lønnsnemnd. Konflikten i lønnsoppgjøret 2012 er dermed løst uten bruk av tvungen lønnsnemnd, opplyser Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet i en pressemelding.

Tilbake på jobb fredag
Det betyr at 3500 streikende statsansatte kommer tilbake på jobb fredag.

- Jeg er glad for at streiken med dette er avsluttet, slik at arbeidet kan gjenopptas, sier administrasjonsminister Rigmor Aasrud i en uttalelse.

Partene vil på et senere tidspunkt bli innkalt til Rikslønnsnemnda, og nemnda vil ved kjennelse fastsette ny hovedtariffavtale mellom staten og Unio.

- Vi har tatt ansvar
- Vi har tatt ansvar for å sette universitets- og høgskoleutdannede på dagsorden. Nå tar vi ansvar ved å avslutte streiken. Denne streiken har skapt problemer for folk i hverdagen deres, vi oppretter en normal situasjon, sier forhandlingsleder i Unio på det statlige tariffområdet, Arne Johannessen, i en uttalelse.

- Vi har stått med rak rygg i konflikten og kjempet for at utdanning må lønne seg bedre i staten. Gjennom hele prosessen har vi stått på for å få en forhandlingsløsning. Streiken avsluttes slik at vi får viktige samfunnsfunksjoner i gang igjen, sier Johannessen.

Unio takket onsdag ja til Riksmeklerens invitasjon om samtaler som endte i frivillig mekling. I den frivillige meklingen ble man torsdag enige om at konflikten skal til frivillig nemndsbehandling. Tvisteløsningsorganet er Rikslønnsnemnda. Rikslønnsnemnda vil bestemme hvilket resultat Unios grupper i staten får til slutt.

- Har fått fram budskapet
- Vi har streiket etter at YS stat og LO stat godtok oppgjøret i staten for å markere at utdanning må lønne seg bedre. Dette budskapet har vi nå fått fram. Vi er klar over at vi neppe får mer uttelling ved å streike videre, samtidig som vi ikke vil ramme publikum ytterligere, sier Johannessen.

Streiken i staten avsluttes dermed torsdag. Det betyr at blant annet politiet, ansatte ved høgskoler og universitet, skatterevisorer, nav-ansatte, ansatte i Bufetat og meteorologene på Meteorologisk institutt er tilbake på jobb senest fredag.

- Etter vår mening er det bedre å avslutte med frivillig mekling enn å risikere tvungen lønnsnemnd som alltid vil være et nederlag for tariffsystemet, avslutter Johannessen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.