RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Streiken skaper kaos

Foto: Tore Meek (Scanpix Norway)
Sist oppdatert:
Fanger slippes ut, skoler og barnehager er stengt, bensin hamstres og flyplasskaos i vente. Men nå sier partene ja til nytt meklingsforsøk.

50.602 arbeidstakere i offentlig sektor er nå ute i streik.

Streiken startet etter at det ble brudd i lønnsforhandlingene natt til torsdag i forrige uke, og streiken ble trappet opp tirsdag morgen.

Siste nytt: YS Stat, Unio og LO Stat går i frivillig mekling fredag kl. 9:00

- YS Stat fortsetter streiken for fullt fredag. Parallelt med at streiken fortsetter, går YS Stat i frivillig mekling. Dette innebærer at alle som er tatt ut i streik, fortsetter å streike, og alle streikearrangementer går som planlagt, sier Pål N. Arnesen, YS-leder, i en pressemelding torsdag kveld.

Gjenopptar ikke
Torsdag klokken 17 satt partene og riksmekler Kari Gjesteby i et nesten halvannen time langt.

Fagforeninengene YS Stat, Unio og LO Stat gikk ut fra møtet uten noen gladmelding til de som er rammet av streiken. Målet med møtet var å se om partene var villige til å gjenoppta meklingen.

Unios forhandlingsleder Arne Johannessen sier meklingen ikke er gjenopptatt, og at det dermed ikke har kommet noe nytt tilbud fra staten.

- Vi har diskutert prosessen og forskjellig. Vi har hatt samtaler og sonderinger, men meklingen er ikke gjenopptatt, sier Johannessen til NRK Dagsrevyen.

- Per nå er det ikke grunnlag for å gå inn i mekling, sier han.

- Ingen tilbake på jobb
- Ingen som er tatt ut i streik skal gå tilbake i jobb, med mindre de får konkret beskjed om det fra sin lokale streikeansvarlig, presiserer Pål N. Arnesen, leder for YS Stat, og Gunn Olander, leder for YS kommune.

- At vi nå er i samtaler med mekler, betyr ikke at vi har tatt opp meklingen med motpartene. Vi avventer situasjonen. Verken YS Stat eller YS kommune vil spekulere i hva som kommer til å skje videre, understreker de.

- Krangel om småpenger
Under en tusenlapp i året skiller det siste tilbudet fra staten og kravene fra fagforeningene.

Det viser en fersk beregning utført av Bergens Tidende.

Streiken i offentlig sektor er ifølge forskere den største i historien, men har utspring i en krangel om småpenger.

Før meklingen brøt sammen i forrige uke, la staten frem et muntlig tilbud som flere kilder hevder ville gitt en lønnsvekst på 3,96 prosent.

Kravene fra fagforeningene skal ha vært mellom 4,15 og 4,25 prosent.

- Altfor stor avstand
I det første streikeuttaket ble 22.000 ansatte tatt ut i streik.

- Regjeringen har kastet landet ut i storstreik, sa forhandlingsleder Arne Johannessen i Unio etter at forhandlingene hadde brutt sammen. Han sa det var umulig å få til en løsning.

- Det var altfor stor avstand mellom partene på totalrammen. Vi opplevde også store angrep på prinsippene i forhandlingssystemet, sa Johannessen.

Heller ikke leder Pål N. Arnesen i YS Stat, hadde gode ord til overs for regjeringen.

- Staten har ikke vist vilje til å komme oss i møte på våre krav, sa han.

Kort tid etter at meklingen for de statsansatte brøt sammen, ble det klart at det ble brudd også for de kommuneansatte.

Store konsekvenser
Streiken har allerede fått store konsekvenser. Blant annet har skoler og barnehager måttet stenge, værmeldingen er borte fra NRK og id-løse asylsøkere kan bli sluppet ut.

I tilegg er fengsler, svømmehaller og lostjenesten blant institusjonene som er rammet.

Streiken i lostjenesten kan stanse nye forsyninger av drivstoff, noe som kan føre til at det blir knapphet på bensin.

At arbeidet med selvangivelsene og utbetalingen av skattepengene blir forsinket som en følge av streik i skattevesenet, er en annen virkning.

Frykter rotteinvasjon
Dessuten blir ikke søppel hentet. Et av stedene hvor søppelet nå flyter, er i Trondheim. Torsdag stoppet også Renovasjonsetaten i Oslo kommune opp med hentingen av søppel.

Sittevernoverlegen Oslo, Tore W. Steen, frykter konsekvensen på lang sikt.

- Det er klart at det på lang sikt kan det bli et problem, men neppe på kort sikt, sier Steen til Nettavisen.

- Problemet er hvis dette blir langvarig, og søppelet ikke blir hentet, så kan du få en økning av skadedyr. Jeg tenker på rotter, mus, fluer og insekter som igjen kan gi økt risiko for at det skal spre seg smittsomme sykdommer. Men det er ikke noe som skjer over natta, sier smittevernoverlegen.

Han påpeker at været også har en del å si for hvor ille dette kan bli.

- Vi kommer jo til å følge ekstra nøye med på smittsomme sykdommer, særlig de som kan ha sammenheng med skadedyr, som mage- og tarmsykdommer, for å fange opp eventuelle økninger, sier Steen, og legger til:

- I første omgang blir det mer forsøpling, lukt og et estetisk problem. Men hvis det blir langvarig kan det få helsemessige konsekvenser på sikt, kanskje om noen uker, sier han.

Tjener på å streike
Som NA24 fortalte onsdag, får omtrent alle de offentlige ansatte som er i streik dekket opp hele lønnen av streikekassen i de ulike fagforbundene.

- De får nettolønn. De får altså lønnen sin fratrukket skatt. Det er individuelt vurdert på hver enkelt, sa Stein Erik Syrstad, informasjonssjef hos LO Stat, til NA24.

- Streiken koster ikke staten ett øre, det er vi som betaler hele gildet, sa Syrstad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere