RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Streiken trappes opp – men kan gå mot slutten

Første skoledag på Amalie Skram videregående skole. Mange lærere er i streik.
Første skoledag på Amalie Skram videregående skole. Mange lærere er i streik. Foto: Foto: SKJALG EKELAND
Sist oppdatert:
Barneskoler rammes for første gang når lærerne i dag trapper opp streiken. Samtidig gir nye sonderingsmøter håp om at konflikten snart kan være over.

Senere i dag setter KS seg ned med lærernes representanter for å se om det finnes rom for nye forhandlinger. I første omgang er det kun snakk om sonderinger. De skal etter planen starte ved lunsjtider, men hvor er ikke kjent. Partene ønsker i utgangspunktet å møtes i fred for presse og allmennhet.

Følg streiken live nederst i saken.

I mellomtiden trappes streiken kraftig opp fra torsdag morgen. I overkant av 2.200 nye lærere legger ned arbeidet. Nytt er det at de minste elevene ikke lenge er forskånet fra arbeidskonflikten. Det finnes ingen samlet oversikt over hvordan elever på hver enkelt skole skal forholde seg, men foreldre og foresatte oppfordres til å sjekke skolens eller kommunens nettsider eller ta direkte kontakt med skoleledelsen.

Til sammen vil rundt 7.700 lærere være i streik. Ifølge Nettavisen er så mange som 94.458 elever rammet av konflikten fra og med i dag.

Alle skal møtes

Utdanningsforbundet møtte arbeidsgiverne i KS også onsdag. I dagens samtaler vil også de tre mindre lærerorganisasjonene Norsk Lektorlag, Skolenes Landsforbund og Musikernes Fellesorganisasjon delta.

De ble holdt utenfor onsdagens møter, noe de likte svært dårlig.

– Jeg synes det er forunderlig at ikke KS møter alle forbundene og forteller hvordan hovedstyret ønsker at dette skal gå framover, sa nestleder Terje Moen i Skolenes Landsforbund til Utdanning onsdag kveld.

Tirsdagens hovedstyremøte i KS satte fart i bestrebelsene på å få en slutt på arbeidskonflikten i skolen. Styreleder Gunn Marit Helgesen inviterte til nye samtaler, og fikk følgende respons fra Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied:

– Dersom KS forlater kravet om økt tilstedeværelse, har vi et bra utgangspunkt for nye forhandlinger.

Hvor vidt KS er beredt til å skrinlegge dette kravet er ikke kjent. Forhandlerne og KS-leder Per Kristian Sundnes har brukt tid på områ seg etter møtet, der de på sett og vis fikk et nytt oppdrag fra den politiske ledelsen i kommuneorganisasjonen.

Opptrapping

Utdanningsforbundet jobber inntil videre med egen streikeplan og åpner for nye varsler om ytterligere streikeuttak i dagene som kommer. Hos Lektorlaget og de to LO-organisasjonene Musikernes Fellesorganisasjon og Skolenes landsforbund er tonen mer avventende.

De vil ikke varsle ytterligere opptrapping av streiken før de ser hva et nytt møte med KS vil føre til.

Forbundsleder Anne Finborud i Skolenes landsforbund sier de er «klare på sekundet» til å møte motparten.

– Så kan vi gå hjem og vurdere om det er grunnlag for oss til å starte opp forhandlingene igjen. Det ville ha vært en naturlig rekkefølge for oss, sier hun.

Det kritiske punktet i tariffavtalen som Utdanningsforbundets medlemmer sa nei til, er at lærerne skal kunne pålegges å være til stede på skolen inntil 7,5 timer daglig, istedenfor å kunne jobbe hjemmefra deler av arbeidstiden, slik de kan i dag.

KS skal ha trukket timekravet, men til nå fastholdt ønsket om økt tilstedeværelse.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere