RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Streikesøpla flyter overalt

(Kjetil Bergo)
Sist oppdatert:
50.000 streikende til uka, truer med «massiv» aksjon om ikke det holder.

- Det er et berg av søppel her, og det ligger engangsgriller strødd utover forteller Kjetil Bergo til BA.no.

Han har reist til Tennebekktjernet i Bergen for å kose seg, men idyllen forstyrres av alt søppelet som flyter på stranden. Engansgriller ligger også spredd utover.

- Hva skal man gjøre? Folk reiser jo hit for å kose seg, de tenker ikke på at det er streik. Det er ingen som gidder å ta med seg søppelet hjem, sier Bergo.

50.000 tas ut
22 000 offentlig ansatte har siden 24. mai vært ute i streik etter at forhandlingene med arbeidsgiverne i stat og kommune ble brutt.

Etter pinsehelgen skal «fase to» av streiken iverksettes, og da skal til sammen 50.000 ansatte streike.

Det vil i større grad ramme folk flest, og det vil bli vanskelig eller umulig å få utført mange offentlige tjenester, ifølge Dagbladet. Streiken vil merkes i alt fra barnehager, fengsler og svømmehaller til Utenriksdepartementet.

Skulle fase to ikke føre til enighet, vil fagforeningene sette alle kluter til i en siste «fase tre».

- Fase tre vil ramme massivt. Da vil det merkes godt, for å si det sånn. Fase tre er den siste fasen, og da tar vi ut det vi har, sier Hans-Erik Skjæggerud i fagforeningen Parat til Dagbladet.

Rammer 340.000 vestlendinger
- Vi har fått meldinger om at søppelet flyter på noen badestrender, forteller kommunikasjonssjef i BIR (Bergensområdets Interkommunale Renovasjonsselskap), Mette Nygård Havre som en respons på bildene som Bergo og andre har sendt BA.no.

Fra tirsdag vil ikke BIR hente restavfall hjemme hos folk. Det er kommunene Askøy, Bergen, Fusa, Os, Osterøy, Samnanger, Sund, Kvam og Vaksdal i Hordaland som vil bli rammet av problemet.

Grunnen er at 19 maskinister er i streik, slik at avfallet ikke kan bli brent som vanlig. Energianlegget til BIR er i ferd med å bli fullt, og det finnes ikke noe sted å mellomlagre søppelet til streiken er over.

- 340 000 innbyggere får ikke hentet restavfallet sitt fordi det er nesten fullt i energianlegget. Vi har bare litt plass igjen, som vi må ha hvis det skulle komme smittefarlig avfall, sier Havre.

- Fare for lukt og skadedyr
Hvis streiken fortsetter kommer det til å ramme mange av Bergens innbyggere, og Havre oppfordrer folk til å ta ansvar.

- Faren er at det begynner å lukte, og at det kommer rotter og andre skadedyr. Restavfallet kan hope seg opp, så det er viktig at man kildesorterer. Vi kommer fortsatt til å hente papir og papp, så derfor er det viktig at folk ikke legger dette i restavfallet. I tillegg bør man kanskje ta en ekstra pose rundt søppelet, og sette søppelbøttene i skyggen, sier Havre.

Les flere nyheter hos Bergensavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere