– Selv om vi ser at smitten har nedadgående kurve i Norge, sørger den alvorlige smittesituasjonen i verden rundt oss for at vi inntil videre må ha strenge innreiserestriksjoner. Vi forlenger nå til 24. mai. Innreiserestriksjonene gjelder inntil videre, og vil avvikles i tråd med regjeringens plan for gjenåpning, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

– Regjeringen følger utviklingen i verden tett og vil hele tiden sørge for å ha innreiserestriksjoner som er tilpasset situasjonen. Ingen ønsker å ha strenge innreisetiltak lenger enn det er nødvendig, sier Mæland.

Samtidig sa Erna Solberg på dagens pressekonferanse at de følger nøye med på den indiske varianten. I forrige uke kom nyheten om at regjeringen innfører strengere tiltak for alle reisende fra Bangladesh, India, Irak, Nepal og Pakistan, med pålegg om karantenehotell selv for dem som har vært på nødvendige reiser.

Regjeringen vurderer også om de skal stramme ytterligere inn, på grunn av den indiske varianten:

– Vi følger veldig nøye med. Vi kan få varianten fra andre land, derfor ser vi nå om vi skal utvide karanteneordningen for flere land, bare for å være sikker at vi ikke får den varianten, sier statsminister Erna Solberg på onsdagens pressekonferanse.

Vurderer koronasertifikat

Når Norge og andre land i EU har verifiserbart koronasertifikat på plass, vil regjeringen vurdere å åpne for bruk av sertifikatet på reise til og fra EU.

Den første verifiserbare versjonen av koronasertifikatet skal etter planen være ferdig tidlig i juni, og det vil være egnet for å bruke her i landet, opplyser regjeringen.

Les også: En rekke gode nyheter om smittesituasjonen i Norge

Den siste versjonen, som etter planen kommer i slutten av juni, skal være i tråd med alle EU-krav. Den versjonen skal også kunne brukes for å kunne komme over grensene eller unngå for eksempel karantene ved innreise.

– Om vi har verifiserbart koronasertifikat på plass før EU, og også andre land har tilsvarende sertifikater vi stoler på, vil vi vurdere å åpne for slik bruk av koronasertifikat for reise til og fra EU før den felles europeiske ordningen er på plass, sa statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse onsdag.

Cruise og offentlige arrangementer

Regjeringen har foreløpig ikke full oversikt over hva et koronasertifikat skal kunne brukes til.

Les også: Johansen med nedslående beskjed til serveringsbransjen: - Vi må være tålmodige

Regjeringen sender onsdag et lovforslag på høring for å legge til rette for mer utstrakt bruk av koronasertifikat. En fullstendig liste over alt et slikt koronasertifikat kan brukes til, er foreløpig ikke klart.

– Vi er enige med rådene vi har fått fra helsemyndighetene om at koronasertifikat kan brukes for å ha større offentlige arrangementer, cruise og pakkereiser. Regjeringen har imidlertid større ambisjoner for bruken. Vi vil for eksempel også vurdere om sertifikatet kan brukes lokalt der det er strengere regler enn de nasjonale. Det er mange spørsmål som må avklares før vi endelig konkluderer, sier statsminister Erna Solberg (H).

Første versjon klar

Et koronasertifikat skal på en sikker måte kunne dokumentere navn og fødselsdato, om du har fått vaksine, om du nylig har fått en negativ test og om du er immun etter å ha hatt korona. Sertifikatet vil kunne brukes til å åpne samfunnet mer og tidligere, opplyste Solberg på en pressekonferanse onsdag.

Les også: Solberg vil gi en viss gruppe koronalettelser: - Disse kaller vi for «beskyttet»

Den første versjonen av sertifikatet er nå klar, men vil bli videreutviklet for å bli sikrere, bedre og kunne brukes til mer. Arbeidet går langs to hovedakser: Den ene er de tekniske løsningene, og den andre er hvordan man skal bruke det i praksis og vurderinger rundt det.

Kan trolig reise til Europa i juni

Debatten går fortsatt i EU om hvordan et koronapass skal brukes, for eksempel om man vil kunne unngå karantene ved innreise til ulike europeiske land. Så lenge det ikke er vedtatt hvilke regler som gjelder i Europa, vil det begrense også et norsk koronapass i utlandet i en tid framover. Ifølge planene vil en fullverdig versjon i tråd med EUs regelverk være klart sent i juni.

Men Solberg sa at regjeringen vurderer bruk av koronasertifikater for reising i EU før den felles europeiske løsningen er på plass. Dermed kan nordmenn trolig reise til steder i Europa allerede tidligere i juni.