RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Strenge sikkerhetstiltak rundt Nobel-seremonien

Den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog tar imot Nobels fredspris torsdag. Houcine Abassi (f.v.), generalsekretær i UGTT, Mohamed Fadhel Manfoudh, president i den nasjonale advokatforeningen, Abdessattar Ben Moussa, president i LTDH og Ouided Bouchamaoui, president i UTICA.
Den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog tar imot Nobels fredspris torsdag. Houcine Abassi (f.v.), generalsekretær i UGTT, Mohamed Fadhel Manfoudh, president i den nasjonale advokatforeningen, Abdessattar Ben Moussa, president i LTDH og Ouided Bouchamaoui, president i UTICA. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Sikkerheten er skjerpet når Den tunisiske dialogkvartetten mottar fredsprisen i Oslo rådhus torsdag. Men dagen skal først og fremst preges av feiring og fest.

Som vanlig er det lagt opp til et tett program for fredsprisvinnerne.

Dagen begynner klokken 11 på Redd Barnas fredsprisfest ved Nobels Fredssenter. Tolv barn i festkomiteen får møte fredspristakerne og intervjue dem på scenen. Gjennom samtalen håper barna å få de tunisiske organisasjonene til å snakke om hva de har oppnådd på en måte som alle forstår.

– Barna har jobbet hardt med å forstå hva årets fredspris handler om, og har gått inn i historien og utviklingen til Tunisia og ser på hva som skiller Tunisia fra andre land som var med på den arabiske våren, opplyser Redd Barna.

Kronprinsesse Mette-Marit og Oslo-ordfører Marianne Borgen deltar også på fredsprisfesten.

Fire medaljer

Klokken 13 er tiden inne for selve prisseremonien i Oslo rådhus.

De fire tunisiske fredsprisvinnerne vil få hver sin kopi av nobelmedaljen, selv om de tildeles prisen som en enhet.

Opprinnelig hadde Nobelkomiteen planlagt at de skulle få én medalje og ett diplom for å understreke prinsippet at det er én pris. Det var prisvinnerne selv lite glade for. De tilhører fire ulike organisasjoner – en menneskerettighetsorganisasjon, den nasjonale advokatforeningen, en arbeidsgiverorganisasjon og den nasjonale fagbevegelsen.

Nobelkomiteen ble til slutt enig med prisvinnerne om at de skal få hver sin kopi av medaljen.

Skjerpet sikkerhet

Etter at en aktivist i fjor klarte å ta seg helt fram til fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi, er sikkerhetsopplegget ved Oslo rådhus skjerpet i år. Blant annet vil billetter bli sjekket også ved sikkerhetskontrollen for å sørge for at ingen utenforstående kommer inn. Dermed blir det dobbelt billettkontroll.

Til tross for økt frykt for terror, etter blant annet bombeangrepene i Paris, er ikke trusselvurderingen av nobelarrangementene veldig høy, opplyste stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til NTB nylig. Noen endringer blir det.

– Vi endrer rutinene i rådhuset. Vi rigger sperringer, gjerder og sånt litt annerledes, slik at vi ikke er forutsigbare, sa Fredriksen.

Fakkeltog

Etter at prisseremonien er over, blir det et lite pusterom for prisvinnerne, før de skal intervjues av CNNs Jonathan Mann klokken 17. Det timelange intervjuet The Prize for Peace er et fast innslag i Nobel-programmet.

Fakkeltoget er i år organisert av Norges Fredsråd, som inviterer folk til å samles på Jernbanetorget klokken 17.30. Tradisjonen tro vil prisvinnerne vil ta imot hyllesten fra balkongen på Grand Hotel klokken 19.

– Dialogkvartetten er et godt eksempel på at bombing ikke er det eneste svaret på verdens konflikter. Dette burde inspirere statsledere til mer kreative løsninger på dagens utfordringer, sier daglig leder Hedda Langemyr i Norges Fredsråd.

Etter fakkeltoget avsluttes feiringen med storstilt bankett på Grand Hotel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere