RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Strengere grensekontroll i Norge


Nå blir det grensekontroll om du skal inn i Norge med danskebåten. 
Nå blir det grensekontroll om du skal inn i Norge med danskebåten.  Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Norge innfører grensekontroll på alle ferger fra Sverige, Danmark og Tyskland og trapper opp grensekontrollen langs innfartsveiene til Norge fra torsdag klokken 8.

Den opptrappede grensekontrollen i Norge skal i første omgang vare i ti dager, opplyser Justisdepartementet til NTB.

Tiltakene kommer etter at Sveriges statsminister Stefan Löfven tirsdag sa at landet ikke lenger kan håndtere flyktningsituasjonen, og at de vil iverksette tiltak for å redusere tilstrømmingen av flyktninger.

Den svenske regjeringen innfører midlertidig oppholdstillatelse for alle utenom kvoteflyktninger og strammer samtidig inn retten til familiegjenforening.

- Vi må også følge nøye med på hva andre land gjør og handle raskt, sier statsminister Erna Solberg (H).

– Vi kan ikke vente til det samme skjer i Norge. Derfor har vi allerede satt i gang en rekke tiltak, men vi må også følge nøye med på hva andre land gjør og handle raskt, sier statsminister Erna Solberg (H).

Kontroll på fergene

Solberg har bedt justisminister Anders Anundsen (Frp) om å innføre tiltakene. Blant annet vil det bli foretatt identitetskontroller på busser og tog til Norge, og fergeselskapene må kontrollere alle sine passasjerer.

– Det har fergeselskapene en plikt til når vi innfører grensekontroll. Da har de plikt til å sørge for at de ikke tar med folk som ikke har reisedokumenter, sier Solberg til TV 2.

Statsministeren understreker at innstrammingene ikke fjerner asyladgangen, men gjør det lettere å stanse folk som ikke har krav på beskyttelse.

– Det vi oppnår, er at personer som kommer hit og som ikke har adgang til riket, kan stoppes raskt. En person som har søkt asyl i et annet land først, kan sendes rett til det landet, sier Solberg til NRK.

Hun sier ytterligere innskjerping av grensekontrollen på land blir vurdert fortløpende.

Politiet forsøker å få alt på plass

Politidirektoratet jobber med å finne ut av hvordan de rent praktisk skal gjennomføre strengere grensekontroll.

Det er politiet som har ansvaret for å gjennomføre grensekontrollen, mens tollvesenet bistår i arbeidet.

Politidirektoratet bekreftet tirsdag kveld at de nettopp hadde mottatt oppdragsbrevet fra Justisdepartementet.

– Vi jobber nå med å finne ut av hva dette betyr i praksis og vil kunne svare nærmere på det onsdag, sier Politidirektoratets pressevakt til NTB.

Lovendringer

– Sverige varsler nå en rekke lovendringer. Jeg vil understreke at et flertall av disse lovendringene enten er gjeldende norsk lov allerede, eller de er foreslått av regjeringen i høst, sier statsministeren.

Solberg sier at regjeringen vil kontakte EU for å uttrykke bekymring over det hun kaller en manglende opprettholdelse av Schengens grenser.

– Budskapet er at EU faktisk må få yttergrensene til å fungere. Vi kan ikke ha en situasjon der folk ender i Tyskland Finland og Norge, fordi vi er endepunktet på en reise. Det er ikke holdbart, da må vi begynne å avvise folk, sier Solberg til NRK.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere