*Nettavisen* Nyheter.

Strengere grensekontroll på grunn av asylstrøm

Justis- og beredskapsdepartementet politiet intensivere kontrollen i grenseområdene. Bildet viser en kontroll ved Svinesund.

Justis- og beredskapsdepartementet politiet intensivere kontrollen i grenseområdene. Bildet viser en kontroll ved Svinesund. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

Justisminister Anders Anundsen tar grep og får støtte av Arbeiderpartiet.

22.09.15 15:39

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier det er en utfordring at asylsøkere kommer til Norge og reiser videre i landet før myndighetene vet hvem de er.

Som følge av den økte tilstrømmingen av asylsøkere til Norge har Justis- og beredskapsdepartementet bedt politiet skjerpe kontrollen av personer i norske grenseområder.

- Det en blir ordinær grensekontroll som i dag, men som forsterkes, sier Anundsen til norsk presse under et besøk i Brussel tirsdag.

Han sier Norge må være forberedt på at økningen i antall asylsøkere kan fortsette. Sist uke kom det 1.242 asylsøkere til landet, en økning på 452 fra uken før.

Utfordring

Anundsen sier det er en utfordring at mange kommer til Norge og reiser videre i landet, før myndighetene vet hvem de er.

– Det er viktig at norske myndigheter på et så tidlig tidspunkt som mulig får avklart identiteten og historien til de som kommer til landet. Dette blant annet for å forebygge ulovlig innvandring og bekjempe grenseoverskridende kriminalitet, sier Anundsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Justisminister Anders Anundsen tar grep. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Det er Politidirektoratet som skal vurdere og avgjøre hvor og hvordan slike kontroller skal gjennomføres, ifølge Justisdepartementet. Justisministeren forutsetter at direktoratet fører en nær dialog med Politiets sikkerhetstjeneste.

Ap forstår ønsket

Arbeiderpartiet undrer seg over hvordan personkontrollen i grenseområdene skal kunne styrkes uten at det tilføres ekstra ressurser til dette.

– Vi har forståelse for regjeringens ønske om økt grensekontroll i denne situasjonen, sier Hadia Tajik (Ap), som er leder av justiskomiteen på Stortinget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hadia Tajik. Foto: Paul Weaver

– Samtidig stiller vi oss spørrende til hvordan den skal intensiveres uten at det tilføres ekstra ressurser. Vi forventer at de som har krav på beskyttelse blir fulgt opp og ikke opplever ekstrabelastning ved økt kontroll, sier hun til NTB.

Tajik legger til grunn for sine uttalelser at det ikke skal tilføres mer ressurser til den økte personkontrollen, som Justisdepartementet tirsdag ba politiet sette i verk. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.