RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Poppe, Cornelius (Scanpix)

Strengere regler for asylsøkere

Sist oppdatert:
Justisministeren vil gjøre det enklere å fengsle kriminelle asylsøkere.

Onsdag har Justisdepartementet sendt på høring et forslag som vil gjøre det enklere for politiet å fengsle eller bruke andre tvangsmidler mot utlendinger som oppgir falsk identitet, unndrar seg utsendelse etter avslag eller begår kriminalitet, heter det i en pressemelding fra Justis- og polititdepartementet.

Høringsforslaget kommer altså dagen etter at en rekke hendelser ved norske asylmottak der personer med endelig avslag på asylsøknaden er involvert.

Les også: - Truet med mer bråk etter midnatt

Vil bevare tillit
- Enkelte asylsøkere skaper problemer for utlendingsmyndighetene ved å oppgi falsk identitet eller ved å nekte å overholde plikten til å forlate Norge etter endelig avslag. Vi ser også eksempler på at noen få utnytter asylinstituttet til å komme til Norge for å begå kriminalitet. De tiltakene som nå foreslås, er viktige for å bevare publikums tillit til asylinstituttet, sier justisminister Knut Storberget i pressemeldingen.

Regjeringen har også foreslått regler for å kunne fengsle personer som utgjør en trussel mot nasjonale interesser. Dette vil gjelde for personer som er i en utsendelsesprosess.

Nye forslag mot kriminalitet:

  • I forhold til asylsøkere og personer med ulovlig opphold som begår kriminalitet, foreslås det at det skal kunne pålegges meldeplikt eller bestemt oppholdssted.
  • Dersom pålegget ikke overholdes, vil vedkommende kunne bli frihetsberøvet inntil asylsaken eller utvisningssaken er endelig avgjort.
  • I tilfeller med kriminalitet av et visst alvor, vil det bli adgang til å kreve frihetsberøvelse uten at det alltid vil være nødvendig å først forsøke med meldeplikt eller pålegg om bestemt oppholdssted.
  • De foreslåtte reglene vil videre gjøre det enklere for politiet å få beslutning fra retten i saker om fengsling på grunn av unndragelsesfare eller mistanke om falsk identitet.
  • Det vil dessuten bli adgang for politiet til å holde personer pågrepet i inntil tre dager før vedkommende må fremstilles for retten for eventuell videre varetekt. I dag skal fremstilling for retten som utgangspunkt skje senest dagen etter pågripelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere