*Nettavisen* Nyheter.

Stress ned før jul

Blir du stressa av alle julegavene du må kjøpe? Sjekk her hvordan du kan stresse ned før jul.

08.12.05 07:22

(SIDE2): Pepperkakebakst, julepynting, juletre, gavekjøp og julevask. Ikke rart man blir stressa. For mange er førjulstiden blitt synonymt med stress og mas i stedet for en tid man har muligheten til å kose seg litt ekstra.

Erik Møller er daglig leder i konsulentfirmaet Pepp Norge AS. De jobber med stressmestring, og i jula er det mange som stresser mer enn nødvendig.

- Gi blaffen i det du ikke får til før jul, er hans råd. Du må lytte til kroppens signaler og være en ansvarlig egoist, mener han. Det betyr at du må ta mer hensyn til deg selv enn ellers. Slik at ikke alle julebordene og kakeslagene tar knekken på deg.

Hva er grunnen til at vi stresser oss opp i jula?

- Stress kan bli mer ødeleggende i jula fordi det er så mye som skjer. Mange stopper ikke opp for å puste. Det er mye julebord og mange får heller ikke nok søvn eller hvile.

Hva bør vi gjøre?

I stedet for å trappe opp i jula så bør vi trappe ned. Du mister julegleden hvis alt blir et ork. Si nei til ting du ikke har tid til, ikke forvent for mye av deg selv og samarbeid med andre slik at ikke arbeidsoppgavene blir så mange.

6 gode tips for en mindre stressende jul

1.«Powernaps»
Du er nødt til å slappe av innimellom. Små «powernaps» på 5-10 minutter er gull verdt.

2. Nok søvn
Det kan bli mange sene kvelder når man skal på julebord. Det er viktig å sove nok om du skal henge med.

3. Planlegging
Stressnivået blir mindre dersom du skriver en handleliste før du skal handle julematen i butikken.

4. Si nei
Du MÅ ikke være med på alt. I hvert fall hvis du egentlig ikke orker eller har lyst. Bli heller med på de tilstelningene du har lyst til så har du det morsommere selv også.

5. Gi blaffen
Ikke alt må være perfekt. Senk lista litt, så kan du heller nyte den ekstra tiden det sparer deg for til noe annet gøy.

6. Vær positiv
Fokuser på det som er positivt med julen. Ikke alt er stressende. Å spise god mat med gode venner er jo ganske hyggelig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag