RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stress ned, slipp influensa

(Foto: Shutterstock)
Sist oppdatert:
Nå er det dokumentert: Stress svekker immunforsvaret.

Oslo (ANB): Vil du slippe unna høstens influensa, kan det være viktigere å slappe av enn å ta vaksine.

Du har nemlig dobbelt så stor risiko for å bli forkjølet eller få influensa dersom du stresser.

Forskere har endelig dokumentert at det er en klar sammenheng mellom stress og disse to vanlige høstplagene, skriver Forskning.no.

Immunforsvar
Du har kanskje kjent det selv. Når du har mye å gjøre, kommer forkjølelsen snikende og influensaen slår lettere til.

Stress gjør det mer utsatt, fordi det svekker immunforsvaret.

Årsakssammenhengen er bekreftet av en ny gjennomgang og kvalitetssjekk av vitenskapelig litteratur som professor Bobby Zachariae fra Århus Universitetssykehus har foretatt sammen en forsker fra University of Pittsburgh.

Risiko
– Stressede personer har mer enn dobbelt så høy risiko for å bli forkjølet eller rammet av influensa sammenliknet med ikke-stressede personer, konkluderer Zachariae etter å ha gjennomgått alle eksisterende undersøkelser av årsakssammenhengen mellom stress, forkjølelse og influensa.

Den systematiske gjennomgangen er blitt offentliggjort i tidsskriftet Psychosomatic Medicine og er den første samlede undersøkelsen av sitt slag på 19 år.

Forskerne har skilt skitt fra kanel ved å vurdere påliteligheten av hver enkelt undersøkelse.

Metaanalyse
Undersøkelser med for få forsøkspersoner, og hvor årsakssammenhengen ikke er tilstrekkelig dokumentert, er dermed blitt utelukket.

– Litt mindre enn halvparten av undersøkelsene finner en sammenheng mellom forkjølelse og stress, mens litt over halvparten finner ikke en sammenheng, forteller Zachariae til Vitenskab.dk.

Han og kollegene hans har imidlertid også foretatt en såkalt metaanalyse, hvor de har regnet på de dataene som undersøkelsene bygger på. Statistikken viser at det er en sammenheng mellom stress og forkjølelse. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere