RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stresslege: Husk å ikke gjøre noen ting i ferien


Ikke gjør for mye i ferien. Hjernen din oppfatter det som arbeid, ifølge dansk lege.
Ikke gjør for mye i ferien. Hjernen din oppfatter det som arbeid, ifølge dansk lege. Foto: Scanpix/Youtube
Sist oppdatert:
Gjør du for mye i ferien så oppfatter hjernen din det som arbeid, sier stresslege.

Spesialist innen yrkesmedisin og tidligere overlege ved laboratorieklinikken ved Hillerød og Bispebjerg sykehus i Danmark forteller til Jyllandsposten.dk at man ikke skal være for ambisiøs i ferien.

- Det er mange som har planlagt så mye at de blir stresset av det. Men ferie må være ferie hvor man skal slappe av og koble av fra hverdagen, sier Bo Netterstrøm til den danske avisen.

Mange skrur opp forventningene til både tempo, og til selve ferien. 

Les mer: Stortinget bevilger seg 15 ukers møteferie

Stresslegen advarer mot å gjøre for mye i ferien. Det er viktig og koble av, mener han.

- Folk tar jo ikke bondegårdsferie eller bare sitter på en campingplass og ser ut over havet lenger. Folk skal foreta seg alt mulig, og da er det viktig og ikke ta for hardt i slik at det å ha ferie blir en stressfaktor, sier Netterstrøm.

Men han understreker at man gjerne må foreta seg noe i ferien, men man må passe på at man ikke fyller opp med aktiviteter. 

- For da er det ikke ferie lenger, men kun annen type arbeid, sier han. 

Selv om oppgavene ikke ligner på de arbeidsoppgavene du har til vanlig, så stiller de likevel krav til hjernen. 

- Hvis man hele tiden skal være produktiv og yte, så er man på en måte på arbeid.

Les mer: Slik sikrer du boligen din før ferien

Det kan blant annet gå utover restitusjonen hjernen egentlig har bruk for. Det gjelder særlig den hjernehalvdelen du bruker når du er på jobb, forklarer legen. Hjernen restituerer mens man sover, men også når man er borte fra jobb over en periode. 

- Stress er både positivt og negativt

- Forskning viser at det er positivt å ha noe å gjøre, så lenge det er gøy, lystbetont og at det gir deg noe, sier stressforsker ved Universitetet i Bergen, Anette Harris.

Førsteamanuensis ved UiB, Anette Harris, mener det er bra for hjernen å bli stimulert. Hun sier at det er bedre å ha noe å gjøre enn å koble helt av.

Derfor er hun uenig med legen. Harris forteller at mennesker restituerer på forskjellige måter. Noen hører på musikk, andre lærer seg noe nytt.

- Så jeg er ikke enig med Netterstrøm om at man ikke skal gjøre noen ting, men jeg er enig med han om at det ikke er bra å reise hit og dit for å tilfredsstille alle andre enn seg selv, da kan en komme hjem og være helt utslitt, sier hun.

Hun sier det er viktig å gjøre ting som gir mening, så lenge det er positivt og gøy er det ikke utmattende å stimulere hjernen.

- Forskning har blant annet vist at det lære seg noe nytt hadde bedre effekt når det gjelder å håndtere stress enn å slappe helt av. Men det er greit å skynde seg langsomt innimellom.

- Men det er fornuftig å ha et roligere tempo. Stressmestring handler om å koble om - ikke nødvendigvis koble av, sier hun.

Hvor mye kan man gjøre i ferien?

  • Det er forskjellig hvor mye man orker å gjøre både på jobb og i ferien. 
  • Hvis du sover dårlig, våkner om natten eller ikke føler deg uthvilt, er det et tegn på at du har for mye å gjøre.
  • Mange av oss har vanskeligheter med å la jobben ligge når vi er på ferie. 65 prosent sjekker mail, telefon eller gjør andre arbeidsrelaterte ting i ferien.
  • Kortvarig stress er ikke farlig, men på lengre sikt kan det medføre en rekke sykdommer.

Kilde: Jyllandsposten

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere