RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Strid kan forsinke Ormen Lange

Sist oppdatert:
En strid blant oljeselskapene soms kal bygge ut det enorme gassfeltet Ormen Lange kan nå føre til forsinkelser for prosjektet. Det er en kostnadssprekk som er årsaken
Det melder Aftenposten fredag.

De foreløpige estimatene i juni ga en kostnadsramme på 55 milliarder kroner for å bygge ut det store gassfeltet. Arbeiodsoppgavene for feltet er delt, og det er Hydro er operatør under utbyggingen av feltet. Shell overtar som operatør for driften av feltet.

- Det er først når vi legger frem en plan for utbygging og drift (PUD) at vi tar investeringsbeslutningen. På det tidspunktet kommer det endelige anslaget frem. Før det har vi ingen kommentarer. Vi jobber nå tett sammen med partnerne i lisensen om dette. Det er ikke uvanlig at dette tallet endrer seg frem til investeringsbeslutningen, sier informasjonsdirektør Hege Marie Norheim til Aftenposten.

Hun opprettholder at en PUD vil bli sendt inn i desember som tidligere meldt. Samtidig bekrefter hun at det foregår forhandlinger mellom selskapene om eierandeler, men regner ikek med at det vil forsinke PUD-innsendingen.

Ifølge Aftenposten vil det imidlertid i neste uke bli holdt møter mellom partnerne som av noen av dem karakteriseres som et krisemøte.

Flere av selskapene mener nå det kan bli vanskelig å få levert en slik plan til Olje- og energidepartementet i desember. Det må til for å få det behandlet i Stortinget til våren, slik at produksjonsstart i 2007 skal være innenfor rekkevidde.

Nå frykter ifølge Aftenpsten flere partnere at tidsrammen sprekker.

Det skal være to stridspørsmål som kan hindre dette, det ene er krangel om samlet eierandel i feltet når de tre lisensene feltet dekker skal slås sammen. Det andre er kostnadene ved utbyggingen.

Aftenposten får bekreftet fra flere uavhengige kilder at det endelige tallet blir vesentlig høyere enn 55 milliarder. Flere kilder sier det blir over 60 milliarder kroner.

- Hvor høyt det blir, er ikke avklart. Det sirkulerer flere tall, og det pågår et arbeid for å fastsette det kostnadsestimatet som partnerne i lisensen kan gå for, sier en kilde til Aftenposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere