*Nettavisen* Nyheter.

Strid om krigsbilder fra Afghanistan

New York (NTB-AP): Amerikanske medier tvinger nå Pentagon til å lempe på forbudet mot å fotografere drepte amerikanske soldater i Afghanistan, men det er fortsatt strid om hvilke bilder som skal være tillatt å publisere.

Striden mellom det amerikanske forsvaret og mediene blusset opp i september, etter at nyhetsbyrået Associated Press publiserte et bilde av en dødelig såret marinesoldat i Afghanistan.

Bildet ble publisert til protester fra USAs forsvarsminister Robert Gates og soldatens pårørende, og kontroversen resulterte i nye regler for hva fotografer som oppholder seg sammen med amerikanske styrker får publisere.

- Jeg følte det som om jeg var velkommen til å fotografere alt annet enn krigen, forteller APs erfarne krigsfotograf Maya Alleruzzo.

Hun ble ikke bare nektet å ta bilder av drepte amerikanske soldater i Afghanistan, men fikk også forbud mot å fotografere sårede soldater som ikke uttrykkelig hadde gitt tillatelse til det, eller amerikanske militærkjøretøy som var skadd i angrep.

- Jeg er svært bekymret over at det skal være opp til regjeringen å avgjøre hva som har nyhetsverdi, sier Lucy Dalglish i Reporters Committee for Freedom of the Press i USA.

Forbudet mot å fotografere eller skrive om sårede soldater skal stå ved lag, dersom soldatene ikke selv gir tillatelse. AP er blant dem som reagerer sterkt på dette.

- Det vil i praksis gjøre vårt arbeid umulig, mener byråets avtroppende sjeffotograf Dusan Vranic.

- De eneste bildene vil til slutt sitter igjen med, er bilder av soldater som deler ut sukkertøy, konstaterer Vranic. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag