Strid om mediestrategi

I granskningen om hvorfor vitenskapsmannen David Kelly døde er et av de sentrale spørsmålene: Hvem tok avgjørelsen om å bekrefte Kellys navn? Både britiske journalister, informasjonssjefer og ministere vitner i saken.

20.06.08 11:05

Blairs kommunikasjonsdirektør Alastair Campbell, var sentral i å utforme mediestrategien for å håndtere striden mellom regjeringen og BBC. BBC-journalist Andrew Gilligan mente at Irak-rapporten var spritet opp av regjeringen.

Campbell skrev et brev til BBC, i forsvarsminister Geoff Hoons navn, der han ba om å få bekreftet at David Kelly var BBCs anonyme kilde. Campbell skrev sammen med Jonathan Powell pressemeldingen som ble sendt fra forsvarsdepartementet, der det sto at en medarbeider innrømmet at han var BBCs kilde.

Det ble enorm respons på pressemeldingen fra forsvarsdepartementet, skriver Aftenposten. Flere journalister ringte og spurte hvilken medarbeider dette dreide seg om. Strategien fra regjeringen var at de journalistene som ringte og gjettet på at det var David Kelly, fikk bekreftelse på dette.

- Hele ledelsen i forsvarsdepartementet var enige om at det måtte skje på denne måten. Vi fryktet at andre navn skulle bli kastet frem, og at noen andre skulle få skylden, fortalte Pam Teare, informasjonssjef i forsvarsdepartementet i vitneboksen. Etter pressemeldingen bekreftet Teare Kellys navn som BBCs kilde til tre engelske riksaviser. Dermed ble navnet hans hett stoff i hele Storbritannia.

Var det derfor han tok sitt eget liv? Hvem skal i så fall ta på seg skylden for dette? I går så det ut til at Downing Street la ansvaret på forsvarsminister Geoff Hoon, skriver The Guardian. Alastair Campbell la skylden på Hoon for at David Kellys navn ble lekket ut på en måte som viste seg å være ødeleggende for han.

Campbell fortalte at han var kritisk til strategien som han sa forsvarsdepartementet hadde lagt opp. David Kelly hadde pekt på Campbell som den i regjeringen som hadde spritet opp Irak-rapporten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.