Gå til sidens hovedinnhold

Strid om snusen

Det er full krangel om hvor farlig snus er.

Oslo (ANB): Rusforsker beskylder organisasjonen Tobakksfritt for ensidig informasjon.

- Vi mener Tobakksfritt informerer myndighetene ensidig, på et utdatert grunnlag og lite nyansert om snus. Det finnes kunnskapsbaserte oppsummeringer om snus, og den informasjonen som Tobakksfritt har avgitt mener jeg ikke harmonerer med budskapet i disse kunnskapsoppsummeringene, sier Karl Erik Lund, forskningsleder i SIRUS til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det er særlig et notat fra paraplyorganisasjonen Tobakksfritt til Finansdepartementet som forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens Institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) reagerer på. Han mener Tobakksfritt der kommer med mangelfull og utdatert informasjon om helsefarene ved snus.

I sommer har Lund diskutert saken med Tobakkfritts leder Tore Sanner på e-post.

- Men vi møtte ingen vilje til å korrigere informasjonen, sier Lund.

Overdriver

- Mener dere Tobakksfritt overdriver helsefaren ved bruk av snus?

- Vi mener informasjonen er unyansert og ensidig, og i det ligger det også at de overdriver helsefaren, spesielt når det gjelder hvor helsefarlig snusbruk er kontra sigarettrøyking, sier Lund.

SIRUS mener også Tobakksfritt «i begrenset grad viser evne til å ta innover seg forskningsresultater som ikke harmonerer med eget syn».

Det er enighet i fagmiljøene om at snus kan gi helseskader, men at røyking er mye farligere enn snusing.

Trekker seg
SIRUS har nå trukket seg fra sin rolle som observatør i Tobakksfritt. Ifølge Lund er dette i all hovedsak av prinsipielle grunner, men at snussaken var den utløsende årsaken.

- Som forskningsinstitutt ser vi oss ikke tjent med å delta i aktivistfora som driver lobbyvirksomhet. Dette gjelder på alle våre forskningsområder, som alkohol, narkotika, gambling og tobakk. Snussaken var kun en utløsende årsak til at utmeldelsen kom nå, sier Lund.

- Vitenskapelig begrunnet

Tore Sanner i Tobakksfritt mener kritikken er «noe merkelig». På et møte i Tobakksfritt tidligere i måneden ble kritikken diskutert.

- Vi konkluderte da med at alle medlemsorganisasjonene i Tobakksfritt er enige i notatet til Finansdepartementet og at notatet er vitenskapelig begrunnet. Vi konkluderte også med at Tobakkfritts store bekymring i forbindelse med snus er det store antall unge mennesker som har begynt med snus, sier Sanner til ANB.

- Men SIRUS mener Tobakksfritt kommer med ensidig og utdatert informasjon?

- Jeg skjønner ikke hva som er bakgrunnen for denne kritikken og hvorfor den kommer nå, sier Sanner.

- Hvordan er debattklimaet mellom de to instansene nå?

- SIRUS og Tobakksfritt har forskjellige oppgaver. Vår oppgave er å arbeide for et tobakksfritt samfunn. Det gjør vi ved å legge fram informasjon om helseskader hvor vi har vitenskapelige begrunnelser, sier Sanner. (ANB)

Reklame

Nå får du hotellrom, frokost og middag for kun 795 kroner

Kommentarer til denne saken