*Nettavisen* Nyheter.

Strid om sykehusboliger kan havne i Strasbourg

Oslo (NTB): Beboerne i de gamle sykehusboligene i Oslo har klaget staten inn for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. De krever over 1,2 milliarder kroner i erstatning.

Striden om sykehusboligene startet i 2001 og endte med at Høyesterett avviste ankene i januar i år. Men saken er likevel ikke avsluttet etter at beboerne nå har klaget saken inn for Menneskerettighetsdomstolen, skriver Dagens Næringsliv.

Striden begynte da Oslo kommune i april 2001 solgte 1.740 sykehusboliger til AGB Sundal Collier og Ivar Tollefsen for 715 millioner kroner. Kommunen hadde hastverk med å få solgt boligene før staten skulle overta dem, og salget ble gjennomført uten takst eller annonsering.

Rundt 800 av beboerne påberopte seg forkjøpsrett, og saken gikk gjennom rettssystemet både i tingretten og lagmannsretten. I oktober 2011 fastsatte Borgarting lagmannsrett til slutt prisen på boligene til 1,6 milliarder kroner for dem som påberopte seg forkjøpsretten, noe beboerne mente var altfor høyt.

I januar i år avviste Høyesterett beboernes anker, selv deres boliger ble solgt for 400 millioner kroner i 2001.

- Dette handler om ressurssvake menneskers møte med en økonomisk og politisk overmakt, sier menneskerettighetsadvokat og direktør Njål Høstmælingen ved International Law and Policy Institute, som har utarbeidet klagen til Menneskerettighetsdomstolen.

Beboerne krever over 1,2 milliarder kroner som erstatning for prisforskjellen mellom det boligene ble solgt for i 2001 og taksten som Høyesterett godkjente i januar i år. I tillegg krever de oppreisning for tort og svie samt sakskostnader. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag