Gå til sidens hovedinnhold

- Strider ikke med folkeretten

Kosovos uavhengighet er - ifølge Den internasjonale domstolen i Haag - ikke i strid med folkeretten.

15 internasjonale dommere har kommet fram til at Kosovos uavhengighet ikke strider mot folkeretten. FN-domstolen ble enige i dag.

Kosovo erklærte uavhengighet i 2008, og har blitt anerkjent som egen stat av 69 land. Deriblandt USA og de fleste EU-landene.

Det forventes nå at flere land vil anerkjenne Kosovo nå etter at FN-domstolen har godkjent løsrivelsen. Kosovo trenger 100 støttende land før staten kan etableres.

Norge har anerkjent Kosovo som egen stat.

Ikke-bindende
FN-domstolens avgjørelse er en ikke-bindende beslutning. Dommen er et svar på Serbias påstand om at Kosovos uavhengighetserklæring 17. februar 2008 var ulovlig.

Serbia har vært motstander av løsrivelsen siden den fant sted.

- Hvis domstolen støtter Kosovos løsrivelse, vil ingen grenser i regionen og verden lengre være sikker, har Serbias utenriksminister Vuk Jeremic sagt, melder AP.

Ti mot fire
Ti av dommerne støttet løsrivelsen, mens fire var i mot. Ni av dommerne kommer fra land som allerede har anerkjent staten Kosovo.

Presidenten i domstolen i Haag - Hisashi Owada - sa at internasjonal lov «ikke inneholder gjeldende forbud» av Kosovos uavhengighetserklæring.

Retten konkluderte derfor med at uavhengighetserklæringen 17. februar 2008 ikke var brudd på alminnelig folkerett.

Konflikt og samarbeid
Fram til februar 2008 var Kosovo administrert av FN, da byens parlament stemte for å erklære uavhengighet.

Serbia var i mot løsrivelsen. Det var også Russland, Kina og Bosnia. Ved starten av diskusjonen i fjor argumenterte Serbias representanter at trekket både utfordret statens suverenitet og undergravde internasjonal lov, skriver BBC News.

Kosovos representanter på sin side advarte om at et hvert forsøk på å reversere Kosovos uavhengighet kan skape ytterligere konflikter. Dagens kjennelse vil trolig gi diplomater rammeverk til å forsøke å etablere et samarbeid mellom Kosovo og Serbia.

Sjefen for fredsbevarende NATO-styrker i Kosovo har tidligere sagt at han har 10.000 soldater klare hvis dommen skulle forårsake voldelig atferd. Det skal visstnok ikke ha vært tegn på nervøsitet, eller trussler i forkant av kjennelsen, melder BBC News.

Reklame

Nå stiger strømprisen igjen - slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken