Gå til sidens hovedinnhold

Strikke-Bjelland finner ikke oppskriften

Christian Bjelland må løse opp en garnfloke i Chr. Bjelland-konsernet. Han sliter fortsatt med inntjeningen.

- 2005 ble et resultatmessig svakt år for Chr. Bjelland konsernet, heter det i årsberetningen som ble levert til Brønnøysund onsdag.

Chr. Bjelland & Co har et overskudd på 11,7 millioner kroner, mens konsernet har et underskudd på totalt 2,1 millioner kroner.

Strikkekunst
Christian Bjelland er kanskje mest kjent som en stor kunstinvestor og som styreleder i Nasjonalmuseet. Han var også styreformann i Kværner før Kjell Inge Røkke tok over roret. Finansmannen har slitt i mange år med dårlig likviditet og røde tall for sitt strikkekonsern.

Utlandet
Hovedmarkedet til strikkevarene ligger i utlandet.

- Av salget i konsernet (Investeringsselskapet Winder) er knappe 120 millioner fra hjemmemarked som utgjør 23 prosent og resten, 77 prosent, i andre markeder, heter det i årsberetningen.

Winders investeringer omfatter ved årsskifte Dale of Norway, Dalekvarn, Dale Industrier, Daletec, Dalekvam, Sagatex, Damvæveriet.

Dale of Norway designer og produserer norsk strikkeprodukter i Norge, Nord Amerika og Europa.

- Resultatet før Winder ble betydelig forbedret i forhold til 2004, men likevel negativt og svakere enn forventet, heter det i årsberetningen.

Likviditetsforbedring
Morselskapet hadde et betydelig overskudd som følge av salget av Whitecliff som gav en likviditetsforbedring på 55 millioner kroner. Dette gav en engangseffekt på 14 millioner kroner, med en nettogevinst på en million kroner. Konsernet har en bokført gjeld på 206 millioner kroner.

Eier selv
I Christian Bjelland & Co eier finansmannen privat 51 prosent, moren Ingrid Marie Bjelland 20,6 prosent og selskapet Berger eier 28,4 prosent. Berger er et selskap som kontrolleres av Bjelland selv.

Aksjekapitalen er på 46,6 millioner kroner, og lang gjeld er 125,4 millioner kroner.

Den korte gjelden er 237 millioner kroner og varebeholdingen er vedsatt i balansen til 153 millioner kroner.

Bjelland har ikke svart på NA24s mange henvendelser.

Christian Bjelland (konserntall)
(millioner kroner)

2005

2004

Endring i prosent

Driftsinntekter

533

578

- 7,8

Driftsresultat

- 0,5

- 35

Resultat før skatt

- 1,9

- 69,8

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken