RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Strømpris påvirker viktige pristall

Sist oppdatert:
Strømprisene gjorde at inflasjonen var høyere enn ventet i august, men korrigert for strøm var prisveksten som ventet, selv om den var høyere enn i juli. Hva gjør Svein Gjedrem nå
Les også: Makroekspertene om inflasjon og renter

Konsumprisene økte med 2,1 prosent på årsbasis i august. Det var mer enn ventet. Avviket utgjøres av strømpriser. I juli var tallet 1,5 prosent.

For kjerneinflasjonen (KPI-JAE) hvor effekten av avgifter og energipriser holdes utenom, var veksten 0,9 prosent. Det var som ventet. I juli var tallet 0,7 prosent.

Tallene var på forhånd ansett som svært viktige, i forkant av neste rentemøte i Norges Bank.

På forhånd var det ventet en oppgang på 0,9 prosent for kjerneinflasjonen (KPI-JAE) og 1,9 prosent for den ordinære konsumprisindeksen, ifølge en rundspørring gjort av TDN-Finans.

Norges Bank styrer mot at kjerneinflasjonen skal være rundt 2,5 prosent to år frem i tid. I den siste tiden har tallet vært mye lavere, trukket ned spesielt av lavere importpriser.

Hadde kjerneinflasjonen blitt vesentlig høyere enn ventet i august, ville trolig markedet begynte å tvile på flere rentekutt fra Norges Bank.

- Får vi august underliggende inflasjon på 1 prosent eller høyere i dag blir vi seriøst i tvil om det kommer flere rentekutt, skrev Nordea i dagens valutarapport, før tallene kom.

Nordea trodde kjerneinflasjonen ville bli 0,8 prosent.

SSB forklarer økningen i årsveksten med prisene på klær, skotøy, husleier, møbler og bostedstekstiler, mens et sterkere fall enn i august i fjor for barnehagesatsene samt utviklingen i hotellpriser dempet veksten.

Nordea kommenterte på forhånd effekten av barnehagereformen som en usikkerhetsfaktor, som ikke bør tillegges stor vekt, siden det ikke er en varig effekt.

Bakgrunn

Statistisk sentralbyrå utarbeider prisvekst-tallene ved å undersøke faktiske priser på et representativt utvalg av varer og tjenester som selges til forbrukere i Norge.

For det første er det viktig å merke seg at dette dreier seg om faktiske priser ut til forbruker. Er det salg, går prisen ned. Økes avgifter, går prisen opp.

For det andre er det viktig å merke seg at det er gjort et utvalg. Utvalget gjøres en gang i året og er ment å representere varer og tjenester som faktisk er etterspurt av forbrukerne. Ellers ville man over tid endt opp med en indeks hvor skomakertjenester veide tyngre enn PCer.

Norges Banks mål er at prisveksten skal være 2,5 prosent to år frem i tid - hverken mer eller mindre. Dersom banken tror prisveksten blir lavere, senkes renten. Dersom den tror prisveksten blir høyere, økes renten.

Det er viktig å merke seg at Norges Bank ser to år frem i tid. Banken heller nå mot å øke renten, selv om den tror prisveksten de kommende månedene - midlertidig - vil falle under målet.

Det er også meget viktig å merke seg at Norges Bank ikke styrer etter den ordinære konsumprisindeksen, som forkortes KPI.

Norges Bank ser i stedet på er konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energipriser, populært kalt KPI-JAE. Dette gjøres fordi man mener dette bedre illustrerer den underliggende prisveksten

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere