RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Strømregningen kan bli doblet om to år

Sist oppdatert:
En årlig strømregning på 30.000 kroner kan bli realiteten for en gjennomsnittlig husstand i Midt-Norge om et par år.
Det er Statnett som har anledning til å innføre et eget prissystem for spesielle, geografiske områder i tilfelle det oppstår en strømkrise. Hensikten med å skru opp prisene er å få folk til å bruke mindre strøm.

Beregninger som Adresseavisen har gjort, viser at et realistisk anslag for Midt-Norge vil være å betale 50 øre kilowattimen (kWh) mer i spotpris enn resten av landet. Det gir en strømpris inkludert alle avgifter på cirka 1,40 kroner, dobbelt så mye som dagens pris. En gjennomsnittlig familie som bruker 25.000 kWh i året, må derfor belage seg på å betale 30.000 kroner i tilfelle en alvorlig strømkrise.

Statnett har gjennomført databeregninger som viser hva prisen vil bli under ulike forutsetninger. De ønsker ikke å offentliggjøre tallene, men understreker at prisøkningen i Midt-Norge kan bli betydelig.

Hvis prisøkningen ikke fungerer, vil den kraftkrevende industrien i regionen få beskjed om å redusere strømforbruket, og dermed også produksjonen, på kalde dager. I verste fall kan det bli stans i industrien over lengre perioder. Dette kan igjen gi omfattende permisjoner.

I neste omgang kan det øvrige næringsliv bli pålagt å spare strøm. I siste instans er det rasjonering eller strømutkobling som truer. Dette vil Statnett helst unngå på grunn av konsekvensene. Men en krise kan resultere i at strømnettet til tider bryter sammen på grunn av overbelastning, viser beregningene.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere