*Nettavisen* Nyheter.

Strøm-Erichsen vil beholde soldatene i Afghanistan

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sier hun gjerne skulle ha strøket en setning.

16.10.09 09:41

Det blir ingen reduksjon av antallet soldater i Afghanistan, opplyser Forsvarsdepartementet på sine hjemmesider.

- Vi står ved våre forpliktelser både til det afghanske folket og til NATO. Det som skal skje er en dreining av oppgavene soldatene i dag gjennomfører mot opplæring og mentorering av afghanske styrker, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen der.

Uendret politikk
Departementet irettesetter flere medier som melder at styrken ute skal slankes:

- Dette er ikke riktig. Tiden er definitivt ikke inne til å avvikle vårt sterke engasjement i Faryab og Afghanistan. Regjeringen opprettholder Norges solide engasjement, både det sivile og det militære, sier forsvarsministeren.

Regjeringens politikk når det gjelder Afghanistan er dermed uendret. Målet er og blir at afghanerne skal klare å styre sitt eget land uten hjelp fra Norge og NATO.

- Vårt militære bidrag skal opprettholdes i størrelse, men vris ytterligere inn mot trening, opplæring og samarbeid med afghanske styrker i felt, presiserer Strøm-Erichsen.

Angrer på en setning
Ifølge forsvarsministeren fremgår dette av statsbudsjettet, selv om hun angrer på en setning, skriver Aftenposten.

Det er formuleringen som er uthevet:

«Norge vil i 2010 videreføre PRT Meymaneh med hovedsakelig tilsvarende innretning som i 2009. Det vil imidlertid foretas tilpasninger, slik at vår innsats i størst mulig grad samordnes med ISAFs strategi om å overføre lederansvaret for sikkerhet til afghanske sikkerhetsstyrker så snart sikkerhetssituasjonen tillater det. I denne sammenheng planlegges det med at norske styrker gradvis skal konsentrere sin innsats rundt trening, rådgivning og samarbeid med afghanske sikkerhetsstyrker, mens afghanerne selv får hovedansvaret for militære operasjoner. Som del av denne tilpasningen planlegges den norske infanterienheten i PRT Meymaneh terminert fra medio 2010.»

Statsbudsjettet ble trykket for to uker siden, og statsråden sier at forutsetningene for situasjonen i Afghanistan har endret seg etter at teksten ble skrevet.

Hun var nylig på besøk hos de norske styrkene i Afghanistan, og sier erfaringer derfra gjør at hun nå ville ha endret formuleringen i budsjettet.

- Vanskelig å planlegge
Afghanistan stiller selv med en bataljon på 500 soldater i området der de norske soldatene holder til. Norge hadde håpet at Afghanistan skulle levere enda en bataljon til området, men dette har det foreløpig ikke blitt noe av, forklarer ministeren.

- Dette viser at det er langt vanskeligere å planlegge denne type ting enn for eksempel mengden av studenter ved en høyskole, sier Strøm-Erichsen til Aftenposten.

Forsvarsdepartementet presiserer på sine hjemmesider at det trolig vil ta flere år før ansvaret for sikkerheten kan overlates til afghanerne selv.

På sikt
- Det må hele tiden gjøres løpende vurderinger av situasjonen i Afghanistan. Derfor legger vi hovedvekten på å bygge afghansk kapasitet til å ivareta egen sikkerhet og utvikling. Vårt militære bidrag skal opprettholdes i størrelse, men vris ytterligere inn mot trening, opplæring og samarbeid med afghanske styrker i felt, sier Strøm-Erichsen.

Norge har konsentrert innsatsen om Nord-Afghanistan.

- Situasjonen i våre områder, i og rundt Faryab-provinsen, har blitt enda mer krevende de siste månedene. Som vi sier i regjeringsplattformen, så er det først når situasjonen tilsier det, og i nært samråd med våre allierte, at vi kan begynne å tenke på en gradvis nedtrapping. Vi er ikke der i dag. Vi gikk inn med våre allierte og kommer til å bli i Afghanistan så lenge NATO er der. Men la meg samtidig minne om at hele alliansens langsiktige mål er å gjøre sitt eget nærvær overflødig, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag