*Nettavisen* Nyheter.

Strømforbruk: 255 kroner per år - Strømmåler: 2980 kroner per år

KLAR MELDING: Olav E. Johansen i pensjonistforeningen håper kommunen får snakket Varanger Kraft til fornuft Foto: Kennet Strømsvåg (ifinnmark.no)

- Riv ruskende galt.

29.05.15 07:27

TANA (ifinnmark.no): Tana-pensjonistenes vaktbikkje knurrer iltert mot Varanger Kraft. Olav E. Johansen mener det er komplett uforståelig at beboerne ved omsorgssenteret må punge ut 10 ganger strømforbrukets pris for en strømmåler. Det skriver ifinnmark.no fredag.

I snitt bruker en beboer ved Tana omsorgsboliger strøm for like over 250 kroner per år. I tillegg må beboerne betale 2980 kroner per år for å ha tilkoblet en egen strømmåler.

– Riv ruskende galt. Det burde være en felles måler, slik at pensjonistene fikk redusert sine strømkostnader ned til det nivået det bør ligge på, med det vesle forbruket de har, sier Olav E. Johansen til ifinnmark.no.

Vil ha fleksibilitet

Han er leder av Tana pensjonistforening, og fyrer det han har av plugger da han får vite at kraftlaget som leverer strømmen til omsorgsboligene ikke vil koble ut de enkelte strømmålerne for å la alt passere gjennom hovedmåleren.

– Mange av dem som bor på omsorgssenteret er minstepensjonister. Vi burde virkelig koste på oss å la disse få beholde den vesle trygden de har. Jeg håper virkelig at kommunen får snakket Varanger Kraft til fornuft, sier Johansen som ikke får noen stor utfordring da han bes om å si hva han mener om selskapets avvisning av ønsket om én strømmåler for hele bygningsmassen.

(saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

KJØKKENKROK: Noen av omsorgsleilighetene har egen kjøkkenkrok, som denne, utstyrt med komfyr og kjøleskap. Foto: Kenneth Strømsvåg (ifinnmark.no)

– Det er unødig stivbeint. Jeg tror det finnes løsninger om en ønsker å være litt fleksibel. Så har går det nok mest på viljen, sier Johansen til ifinnmark.no.

70 øre døgnet

Odd Reidar Biti var prosjektleder for byggingen av Tana omsorgssenter. Bygningen sto ferdig rett før påske i fjor, med blant annet 22 leiligheter til beboerne, som kom flyttende fra Polmak sykehjem og Austertana eldresenter.

– Etter ett år har vi nå satt oss ned for å regne på dette. Tallenes klare tale viser at de 22 leilighetenes beboere i gjennomsnitt har brukt 1,25 kilowattime per døgn. Dette tilsvarer om lag 70 øre døgnet, noe som betyr et strømforbruk på i overkant av 250 kroner. Da blir det veldig rart at beboerne skal måtte betale 2980 kroner i året for å ha egen måler. Derfor har vi nå på nytt søkt kraftselskapet om å få etablere en felles måling, sier Biti til ifinnmark.no.

(saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

TEKNISK ROM: Strømmålerne er plassert i et eget rom i kjelleren av omsorgssenteret. Her er alle de 22 leilighetenes målere plassert. Foto: Kenneth Strømsvåg (ifinnmark.no)

Vanskelig med butikk

Ifølge Biti ble det søkt om det samme i forkant av byggingen av omsorgssenteret.

– Da fikk vi til svar at det måtte etableres egne målere til hver boenhet, slik at beboerne hadde mulighet til å kjøpe strøm fra andre leverandører.

Situasjonen har altså blitt den at gjennomsnittsbeboeren belastes et fastgebyr på 2980 kroner for å kunne kjøpe strøm på spotmarkedet for rundt 250 kroner. Det er det ikke akkurat mulighet til å gjøre butikk av for beboerne våre, sier Odd Reidar Biti i kommunens bygg- og anleggsavdeling.

(saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

OMSORGSSENTERET: Senteret åpnet for et drøyt år siden, med blant annet 22 leiligheter.

Strøm til lys

Selv om enkelte av leilighetene innenfor dørene til omsorgssenteret er oppsatt med små kjøkken, er det få som regelmessig pådrar seg noe særlig til strømregning som følge av utstrakt bruk av komfyren.

– Dette skjer i veldig liten grad. De aller fleste spiser mat som tilberedes og lages av kjøkkenet tilknyttet omsorgssenteret. Oppvarmingen av leilighetene skjer via vannbåren varme, klærne får beboerne vasket sentralt og varmtvannet varmes opp og leveres utenom den enkelte beboers strømmåler. Det eneste som belastes beboerne er elektrisitet til slikt som lys, radio og tv, sier Biti.

Galemattis

Han frykter at svaret på det nye brevet, som ble sendt fra kommunen 7. mai, vil bli det samme som sist.

– Det vil i så fall være veldig trist, og sikkert uforståelig for mange. Dagens ordning er rett og slett galemattis, sier Biti.

– Situasjonen er kommunens skyld

Varanger Kraft nett AS sparker ballen tilbake til Tana kommune. Det er kommunens skyld at beboerne må betale dyrt for strømmåler, svarer selskapet.

(saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

KLART BUDSKAP: Svaret fra Varanger Krafts hovedkontor er kontant. Kommunen må søke dispensasjon høyere opp i systemet.

Ronny Nilsen i kraftselskapets måleravdeling er klar som krystall;

– Kommunen har valgt å registrere hver boenhet i eiendomsregisteret. Da sier reglene at det skal være tilknyttet en strømmåler til hver enhet. Dette er ikke noe vi har funnet på, men et sentralt pålegg som skal sikre at hver boenhets eier skal ha mulighet til å handle strøm på det åpne kraftmarkedet, sier Nilsen til ifinnmark.no.

– Men synes det ikke en anelse pussig at det skal være mulig å gjøre noen særlig gevinst på et forbruk på rundt 250 kroner i året?

– Det er ikke opp til oss å vurdere. Vi følger bare forskriftene, sier Nilsen.

Han sier han gjorde Tana kommune oppmerksom på dette før spaden ble satt i jorda for byggingen av omsorgssenteret.

(saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

HØYTIDELIG ÅPNING: Omsorgssenteret ble offisielt åpnet i juni 2014. Her er avisoppslaget fra åpningskalaset.

– Tross dette valgte kommunen å registrere hver boenhet. Da ble det også lagt føring for dette med obligatorisk strømmåler i hver av de 22 enhetene, sier Nilsen.

Enden på visa – i denne omgang – blir altså at svaret fra Varanger Kraft nett AS til Tana kommune blir det samme nå som sist.

– Dersom de ønsker dispensasjon fra forskriften så er dette en klage som må adresseres Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE, opplyser Ronny Nilsen.

Han sier seg overrasket over at Tana kommune har prøvd seg på kraftselskapet i sakens anledning.

– Det viser vel bare at noen ikke har fått med seg det vi har forsøkt å forklare i første omgang, sier Nilsen.

Les flere saker fra ifinnmark.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.